Nu relația cu alt om ne împlineşte

10923595_1531269640495786_5036266946458683106_nUna dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastră este aceea că în viaţă trebuie să-ţi cauţi jumătatea. Ni se inoculează această minciună, prin literatură, presă, filme, încă de când suntem copii. Ni se spune că nu putem fi fericiţi decât dacă ne găsim jumătatea. De ce spun ca e o minciună? Pentru că fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumătate de chip. Şi nu relația mea cu alt om mă împlineşte, ci relaţia cu Dumnezeu. Dacă stau mereu în legatură cu Dumnezeu simt pace, bucurie, mângâiere, echilibru. Abia atunci relaţia mea cu alţi oameni poate deveni relaxată, neposesivă, iar gelozia, controlul, invidia şi toate celelalte care ne chinuie cad de la sine.

Doi oameni care trăiesc în Dumnezeu nu pot avea decât o relaţie foarte bună. Altminteri, eu n-am fericirea şi o aştept de la celălalt şi el o aşteaptă de la mine. De aici vin atâtea dezamăgiri, nefericiri şi drame. Omul crede că şi-a ales partenerul greşit şi de asta nu e fericit. Îşi caută alt partener şi, după un timp, simte același gol şi aceeaşi neîmplinire. Dar problema nu este acel partener, ci raportarea greşită la viaţă, că tu crezi că există o jumătate cu care poţi să formezi un întreg.

Noi, de fapt, ne avem rădăcinile în Dumnezeu, nu în alt om, iar seva, puterea noastră de viaţă vine de la Dumnezeu şi nu de la om. E clar atunci că împlinirea nu poate să fie decât în El. Nu de la alt om trebuie să aştept fericirea, ci de la Dumnezeu. Dacă am acea împlinire profundă în Dumnezeu, pot să am şi împlinirea familială, socială…

Şi mai e ceva: noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimbă numai dacă vrea. Mulți sunt nefericiţi pentru că încearcă să-şi schimbe “jumătatea”. Femeile, de exemplu, ştiu că bărbaţii cu care se căsătoresc au anumite defecte, vicii, neîmpliniri. Dar se însoțesc cu ei, sperând să-i schimbe. Când iubesti pe cineva, nu te căzni să-l schimbi, căci nu vei putea. Roagă-te pentru el, dă-i un sfat, o carte, şi mai departe rămâne lupta lui cu el însuşi. Eu pot să-ţi pun în farfurie, dar nu pot să mănânc în locul tău, îţi arăt drumul, dar nu pot să merg în locul tău.

Problema nu e să-i schimbi pe altii, ci să te schimbi pe tine. Odată ce vom face asta mai mulţi, se schimbă şi lumea din jurul nostru…

Pr. Dan Popovici

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Care este scopul meu în această viaţă?
Ce misiuni am de îndeplinit şi ce lecţii am de învăţat?
Cum îmi pot regăsi echilibrul interior şi cum pot avea relaţii (mai) armonioase cu cei din jur?
Care este cauza blocajelor şi fricilor care mă împiedică să am viaţa pe care o doresc?

Te invit alături de mine să păşim împreună cu curaj în aflarea acestor răspunsuri. Dacă te-ai decis să faci acest pas, scrie-mi pe adresa: solarris.coaching@gmail.com şi îţi voi oferi amănuntele referitoare la acest subiect.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Relaţii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Nu relația cu alt om ne împlineşte

 1. George Popi zice:

  Foarte mare adevar. Din pacate putini il inteleg si il traiesc. Atati tineri crestini deprimati ca nu si-au gasit „jumatatea”. Si cand o gasesc, dintr-o data se umplu de bucurie in Domnul. Se insala singuri. Daca veneau de la Domnul bucuria si implinirea, trebuia sa le aiba si cand erau single.

  • Jakie Jacke zice:

   Bravoo!! Intai trebuie sa fii fericit cand esti singur!! Pt. ca sa fie un mod de viata! Nu sa depinda fericirea ta de cineva! Ci doar de Dumnezeu!!

  • Ofi H. zice:

   Scopul relaţiei nu este să găseşti împlinirea, ci să-ţi împărtăşeşti propria împlinire. Nu să găseşti bucuria, ci să-ţi împărtăşeşti propria bucurie. Nu să găseşti fericirea, ci să îţi împărtăşeşti propria fericire. Dacă nu eşti fericit când intri într-o relaţie, nu vei avea ce fericire să pui în ea – iar în relaţiile omeneşti poţi să găseşti doar ce pui tu acolo.

 2. Radu Dragan zice:

  Reblogged this on Hrana Sufletească and commented:
  Merita citit!!!

 3. Claudiu zice:

  Toti, inclusiv tu, vorbesc de Dzeu … Am o intrebare, tu il cunosti personal? Nu-mi place sa vorbesc cu persoane necunoscute…

  • Solarris zice:

   Daca ai privi in interiorul tau, l-ai cunoaste pe Dumnezeu…
   Daca ai privi in exterior, ai vedea pretutindeni Creatia Lui…
   … iar daca te astepti sa il intalnesti sub forma unui batran cu barba care abia asteapta sa te pedepseasca, probabil ca nu cauti pe cine trebuie :).

   p.s. cunoasterea lui Dumnezeu este o experienta personala… deci nu trebuie sa crezi ce spun eu…

  • Str Corina zice:

   :))) comentariul tau e cel mai aproape de punctul meu de vedere.

 4. Danyeli zice:

  se vorbeste prea mult si se face mai nimic!

  • Solarris zice:

   Fii tu schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume… daca am deveni constienti de schimbarile pe care le avem de facut in interiorul nostru, nu am mai fi atat de preocupati de faptul ca altii nu fac nimic….

 5. Adi3PAS zice:

  Foarte adevarat, fericirea se gaseste in interior….

 6. viorel zice:

  Te implineste daca vezi in celalalt cum esti tu de fapt si inveti din asta, iar relatia cu Dumnezeu e cea care te desavarseste.
  Cu respect,
  Viorel

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s