Adevarata libertate este spirituala

libertatea spiritualaAdevarata libertate nu are nimic de a face cu lumea exterioara. Adevarata libertate nu este politica, nu este economica; este spirituala. Libertatea politica iti poate fi furata in orice moment; libertatea economica poate disparea ca un strop de roua in soarele diminetii. Ele nu sunt in mainile tale, si ceea ce nu este in mainile tale nu se poate numi libertate adevarata.
Adevarata libertate este intotdeauna spirituala. Ea are de a face cu forul cel mai profund al fiintei tale, care nu poate fi pus in lanturi, care nu poate fi incatusat, care nu poate fi inchis in puscarie.
Care este, exact, substanta cea mai profunda a libertatii?
Sa fii liber de trecut, sa fii liber de viitor. Sa nu ai amintiri care te leaga de trecut, care te trag mereu inapoi, este ceva impotriva firii; nimic nu merge inapoi. Si libertatea ta este si de imaginatie, dorinta, nazuita – ele te trag catre viitor.

Nu exista nici trecut, nici viitor. Tot ce ai in mainile tale este prezentul. Si acela care traieste in prezent, neimpovarat de trecut si viitor, cunoaste gustul libertatii. Nu exista lanturi – lanturi ale aminitirilor, lanturi ale dorintelor. Acestea sunt adevaratele lanturi care iti leaga sufletul si nu te lasa niciodata sa traiesti clipa, care este a ta.

Prezentul este unica realitate existenta. Viitorul este imaginatia ta, iar trecutul amintirea ta. Ele nu exista. Ce exista este clipa prezenta!
[…]Daca toata ziua esti tulburat si ingrijorat, sau dornic si ahtiat, si te simti frustat, noptile tale vor fi un cosmar. Daca traiesti fiecare clipa in totalitatea ei, cu intensitate, cu toata fiinta ta, noptile iti vor fi calme si linistite, relaxate si impacate. Nici macar un vis nu te poate tulbura, pentru ca visele vin dintr-o viata neimplinita, dintr-o viata reprimata.

Nu iti trata asa-zisa viata cu superficialitate. Aceasta nu este viata deloc. Trebuie sa parcurgi o revolutie; si aceasta revolutie nu are nimic de a face cu nicio politica, cu nicio economie. Are de a face cu spiritualitatea ta si cu o constietizare: atunci cand strafundul fiintei tale este plin de lumina, lumina ta exterioara incepe si ea sa reflecte acest fapt. Fiindu-ti vechi – si vechi tovarasi – vechiile obiceiuri vor incerca in repetate randuri sa iti fure libertatea. Dar trebuie sa fii mereu constient sa le transcezi. Trebuie sa le observi cum vin si sa le spui adio pentru totdeauna. Atunci, ajungi dintr-o data sa fii parte din acesti copaci frumosi…cu trandafiri frumosi, cu stele marete – toate sunt libere.

Nu exista sclavie in lume, ci doar in om. Si nu este greu sa scapi de ea. Problema nu este ca sclavia se agata de tine. Realitatea este ca tu te agati de sclavie. Lanturile tale sunt raspunderea ta. Tu le-ai acceptat; ele sunt acolo. In deplina constienta, spune-le: „Adio, demult sunteti cu mine. Ajunge, ne despartim.” […]

A sti inseamna a fi liber, liber de toate inchisorile; ale trupului, ale mintii, care exista in afara ta. Pur si simplu traieste-ti viata ca pe o enorma bucurie si sarbatoare, ca pe un dar al Firii!

[…] De câte ori libertatea se întâmplă într-o conştiinţă, din interior ea se simte ca libertate, iar din exterior ca iubire.

Osho

Acest articol a fost publicat în Dezvoltare spirituala și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Adevarata libertate este spirituala

  1. Anto zice:

    Gîndirea conditioneaza, ea ne spune ce si cum, cind sa facem sau sa nu facem, ea ne spune cind e bine si cind e rau, gindirea disociaza, ne separa de Sinele sau.

  2. Mihai zice:

    Exista in om ceva ce scapa oricarei constrangeri si datorita caruia el se bucura de o libertate absoluta. Aceasta este gandirea. Datorita ei, omul se bucura de o libertate fara limite, caci gandirea nu cunoaste ingradiri. I se poate opri zborul, dar nu poate fi distrusa.
    Omul este responsabil in fata lui Dumnezeu. Dumnezeu singur putand-o cunoaste, o condamna sau o absolva in fata justitiei.

    (prelucrare dupa Allan Kardec – Cartea spiritelor)

    • Lacky zice:

      Libertatea interioara este o stare…sa-ti simti sufletul usor,sa fii impacat cu propria ta constiinta ! Tinzand mereu catre puritate, facand binele in orice situatie ,ajungem incet-incet la iertare …mangaiem amintirile si vindecam ranile,ne impacam cu lumea,cu noi,cu Dumnezeu.Traim in PACE. Si ,in centrul acestei impacari de nesperat,care se consolideaza aproape fizic jur-imprejurul nostru ca zidurile unei fortarete inexpugnabile,tasneste o bucurie si o putere fara seaman : clipa prezenta ! Traim in prezent,eliberati de regrete,de ingrijorari,de ura ,de patimi…ne bucuram de viata cu toti porii ,sorbim fara sa ne mai putem opri din apele limpezi la care visam : LIBERTATEA INTERIOARA -BINELE,adevarata noastra natura.

      Sa-ti simti sufletul usor !

  3. felicia zice:

    Avem multe renuntari pe acest drum catre libertate de asumat si parcurs. Renuntarea la frici este in realitate singura care rezolva problemele si ne poate ajuta sa raspundem sincer, prin obiectivare: Cat de mare este gradul nostru de libertate interioara? Si ca sa renuntam la frici, trebuie sa ne acordam sansa sa vedem ce sunt fricile… iar cand in mod sincer vom incepe sa le recunoastem ca venind din multiplele noastre ego-uri, vom vedea ca a fi in Spirit este posibil doar dupa ce lasam de-o parte puterea ego-urilor. Cu cat ele slabesc, cu atat se intareste Libertatea interiora si prin consecinta si manifestarea exterioara. Acest lucru este posibil doar prin aspiratia constanta si puternica,prin Cunoastere, catre Sine. Alta cale nu exista.
    A fi liber inseamna a Cunoaste in mod detasat, constient, realitatea obiectiva.
    A fi liber inseamna a trai clipa de clipa starea inefabila de prezenta in tot ceea ce este… acea superba stare de abandon prin credinta, in Creatie.
    A fi liber inseamna sa nu mai ai nici un fel de probleme legate de imaginea de sine, cunoscand ca doar cei la fel de liberi ca si tine te pot recunoaste si intelege…inseamna sa pasesti cu un picior pe marginea Abisului stiind ca nu ai unde sa cazi, pentru ca oriunde ai cadea, este tot Dumnezeu Tatal.

Comentariile sunt închise.