Femeia

femeiaUn împarat a prins un tânăr supus care vâna pe domeniul lui. L-a aruncat în temnită si i-a spus că-l va elibera dacă va raspunde la intrebarea: Ce vrea de fapt femeia?
Tânărul si-a chemat si a intrebat mama, sora, verisoara, vecina, dar nici una n-a putut să-i dea un răspuns corect. În fine, a chemat si o vrajitoare bătrână si urâtă. Aceasta i-a promis că-i va spune raspunsul corect cu conditia ca după ce va fi eliberat sa o ia de sotie.
Neavând altă solutie tânărul a acceptat. Răspunsul dezvăluit de vrajitoare a fost:  

Femeia, de fapt, doreste să fie stăpâna propriei sale vieti!

Împaratul l-a eliberat imediat. A urmat nunta si noaptea nuntii. Însă nu mică i-a fost mirarea când în pat a găsit o fată tânără si deosebit de frumoasă care i-a spus:

– Pentru că te-ai tinut de cuvânt, jumătate de zi voi fi bâtrănă si urătă, iar cealaltă jumătate voi fi ca acum. Urmează ca tu să alegi în care jumătate de zi să fiu tânără si în care să fiu bătrână.

Tânârul căzu pe gânduri: să râdă toti de el văzându-l cu o bătrână si urâtă, iar noaptea să petreacă cele mai plăcute clipe alături de o tânără fermecatoare, sau să se plimbe ziua cu cea mai frumoasă fată printre oameni, iar noaptea…

În cele din urmă tânărul i-a spus să aleagă ea cum crede că e mai bine. Imediat a venit si răspunsul:

– Voi fi tot timpul tânără si frumoasă pentru că am găsit barbatul care mi-a dat libertatea de a fi stăpână pe propria mea viată.

Morala :

„Spiritul liber este precum o femeie frumoasă: ademeneşte toate sufletele, dar se dăruieşte cu adevarat celui ce-i respecta libertatea de a fi”.

…şi pentru că astăzi este 8 Martie, fie ca tu, Femeie cu suflet minunat, să îţi reaminteşti şi să trăieşti toate visele pentru care ai fost creată.  


(sursa metaforei: Aici)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Care este scopul meu în această viaţă?
Ce misiuni am de îndeplinit şi ce lecţii am de învăţat?
Cum îmi pot regăsi echilibrul interior şi cum pot avea relaţii (mai) armonioase cu cei din jur?
Care este cauza blocajelor şi fricilor care mă împiedică să am viaţa pe care o doresc?

Te invit alături de mine să păşim împreună cu curaj în aflarea acestor răspunsuri. Dacă te-ai decis să faci acest pas, scrie-mi pe adresa: solarris.coaching@gmail.com şi îţi voi oferi amănuntele referitoare la acest subiect.

Acest articol a fost publicat în Metafore terapeutice și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Femeia

  1. Lavinia zice:

    Mulțumesc… La Mulți Ani, de 8 Martie!

  2. angelagherman zice:

    Sollaris, in primul rand, doresc sa iti multumesc ca ma primesti in casa ta virtuala.
    In al doilea rand, mi-ai fost recomandata si ma bucur pentru acest fapt.
    Acest subiect, al libertatii femeii este unul curajos si chiar, inca, controversat.
    Libertatea femeii este inteleasa doar de catre acei barbati care respecta femeia, care intelege mama, care isi adora fetita. A asculta barbatul nu este ingradirea libertatii femeii ci poate fi un act de tandrete. Nu trebuie sa ne punem mainile in solduri si sa strigam, mai bine dam atentie barbatului de langa noi, mai bine ii aratam feminitatea noastra si mai bine ne exprimam dorinta de a fi libere, cu el.
    A fi libere inseamna, dupa umila mea parere, a asculta, a auzi dorinte, a indeplini dorinte, a formula cereri in momente de liniste, nu de tensiune, a da libertate barbatului de langa noi pentru a ne intelege, a fi privilegiate pentru ca suntem femei si putem oferi dragalasenie, caldura si maternitate. A fi libere inseamna sa trecem cu rabdare si frumusete de la eros la agape.
    Barbatul nu este judecatorul nostru, nu este cel ce condamna, este doar barbatul ales. Am fost libere in a alege, suntem libere in a ramane, suntem libere in a pleca. Barbatul nu este stapanul femeii, nu este condamnatorul ei, este omul pe care il alegem sa il iubim. Libertatea noastra consta in a fi femei adevarate si in a alege barbati adevarati. Cred in libertatea fiecaruia, cred in frumusetea cuplului, cred in rabdare si cred in oameni frumosi.
    Iti multumesc, Sollaris! As avea mai multe de spus, poate intr-o alta zi!
    Cu drag,
    Angela

  3. iulius G. zice:

    Nu ma pot abtine sa nu las un comentariu la aceasta metafora incetosata. Se afirma mai sus de libertatea femeii, dar atentie, nu este vorba despre libertatea absoluta ci de una relativa a femeii fata de barbat. Conceptul de libertate adus in discutie aici este unul inselator ca forma si concept. Este un fel de razvratire a personajului biblic Lilith, prima femeie creata odata cu Adam, dar care nu a vrut sa-si indeplineasca menirea data de Creator, a vrut sa aiba aceleasi drepturi cu barbatul Adam sau chiar sa ceara schimbarea de rol: ea sa aiba rolul barbatului dat de Dumnezeu.
    Dorinta Lilithei de libertate fata de barbat a dus la nesupunerea chiar fata de cel care a creat-o. Pentru razvratirea ei, Dumnezeu i-a luat calitatea de femeie si a dat-o ulterior Evei, femeia care nu mai era facuta din acelasi material ca si Adam ci din coasta lui Adam.
    Noua concepere a femeii din coasta lui Adam, impunea Evei supunere si fata de Dumnezeu si fata de Adam. Acest fapt biblic, prin interpretari gresite au rapit femeii timp de milenii libertati pe care barbatii le aveau. Secolul trecut femeile si-au recapatat in multe tari drepturi si libertati ca si barbatii, determinand abolirea discriminarii sexuale.
    In anul 2011, in Romania, citind povestioara de mai sus, zambesc amar. Libertatea umana, a individului, indiferent de sex, este cea pentru care trebuie sa luptam toti, libertatea omului fata de om, libertatea grupului fata de alt grup, sentimentul de libertate trebuie sa se regaseasca in fiecare, sa fie transmis urmasilor…nu se poate pune problema la aceasta data in tara noastra ca femeia nu ar fi libera fata de barbat; societatea contemporana are ca celula de baza familia, familia ca institutie, cu anumite drepturi garantate dar si cu unele libertati luate, atat femeii cat si barbatului.
    Femeia, care are libera alegere de a intra sau nu in institutia familiala, in cazul in care accepta acest contract, trebuie sa inteleaga ca pierderea unor libertati prin clauzele contractuale nu ii lezeaza principiul de libertate..este o pierdere de libertati consimtite pe durata contractului, femeia ca si barbatul fiind liberi sa anuleze contractul cand isi doresc. Am vazut si femei care nu si-au inteles locul in familie si care acuza ca sotii lor le priveaza de libertate, ca nu mai au aceeasi libertate ca inainte de casatorie cand aveau un caine sau o pisica. Adresez celor din urma un sfat: doamnelor/domnisoarelor cand veti accepta in viata dvs. un sot, sa nu faceti marea eroare de a crede ca va luati un caine sau o pisica de companie…SUNTEM DIFERITI! AVETI GRIJA!

    • Solarris zice:

      Metaforele terapeutice – aşa cum este şi cazul celei de faţă – sînt, de fapt, povestiri cu tîlc, mai mult sau mai puţin complexe. Fiecare poveste prezintă un fel de”conflict” care, într-un mod neaşteptat, îşi poate găsi rezolvarea. Atunci cînd conflictul din poveste se aseamănă / se suprapune cu ceea ce noi trăim, atunci soluţia propusă ar putea sugera un nou şi diferit cadru de rezolvare a problemelor. Mesajul unei metafore terapeutice poate conduce spre o anume schimbare interioară, în timp ce mintea se va focaliza doar pe suprafaţa mesajului poveştii.
      Pînă la urmă, acesta este şi rolul metaforelor / povestirilor terapeutice: să facă apel la resursele creative ale noastre, inlăturind acele rezistenţe conştiente. Pe de altă parte, nu vom putea forţa inconştientul să facă anumite lucruri specifice contra voinţei lui, ci doar putem să-i adresăm „invitaţia” să perceapă noi înţelesuri şi sensuri şi să-i dăm apoi libertatea să aleagă „calea” cea mai potrivită.
      Rezumînd: o metaforă terapeutică este ca un fel de oglindă pentru noi pentru că va şti să scoată la iveală şi să ne arate într-un fel sau altul – prin interpretările personale pe care le dăm – ceea ce este deja în noi sau în viaţa noastră.

  4. Solarris zice:

    Multumiri si apreciere pentru toate gindurile si urarile frumoase pe care le-ati revarsat asupra mea, cu atita darnicie, in aceste zile.
    Tuturor va doresc o primavara incarcata de energie pozitiva si de impliniri!

  5. Maria Gherghel zice:

    Fizicul nostru este partea noastră materială,doar un inveliș al spiritului .Așteptăm să fie prețuit,apreciat în aceeași măsură și intelectul (spiritul + sufletul ) .

  6. donca zice:

    intotdeauna femeia se emotioneaza si se dechide cand un barbat reuseste sa-i inteleaga dorul din suflet! atunci ea se ofera toata, fara rezerve! este in firea ei sa fie asa!
    o primavara frumoasa!

  7. Marian Ilie Ştefănescu zice:

    În acest moment pentru minunata fiinţă care este FEMEIA nu este un cadou mai preţios decât libertatea. Este o treaptă importantă în evoluţia noastră.

  8. Viorel zice:

    Vă mulțumim, dragele noastre, alesele inimilor noastre, pe care fiecare dintre noi, măcar o dată în viață, v-am pus pe pedestalul pe care ne admiram și ne adoram orbește și pe care v-am încoronat regine, fie pentru o viață, fie pentru cîteva zile, luni sau ani, precum ne-a fost juramîntul făcut în Cer și onorat aici în pofida noianului de griji si greutăți și, cîteodată, sub privirile disprețuitoare ale rudelor, prietenilor și dușmanilor, care nu v-au văzut atît de frumoase pe cît sufletul nostru v-a văzut. Cele două jumătăți ale cercului perfect care odata am fost se vor contopi din nou, așa cum a fost scris, așa cum trebuie să fie. Excelsior.

  9. Moraru Emilia zice:

    Multumesc din toata inima! La Multi Ani de 8 Martie! Lumina, Dragoste, Armonie si multe Binecuvantari!

  10. ANITA zice:

    Multumesc! Frumoasa poveste!
    Va doresc lumina si iubire!La multi ani,tuturor!

  11. Levantica zice:

    Multumesc, draga Solarris. Am incercat de nenumarate ori sa ii explic asta sotului meu, dar nu a fost util. Poate ca trebuie sa descopere el singur cum trebuie sa te porti cu o femeie ca sa fie bine. Ii voi trimite si articolul acesta.

    La multi ani, cu multa prietenie!

    • Solarris zice:

      fiecare trebuie sa ajunga singur la adevarurile proprii, atunci cind vine momentul. nu uita ca fiecare dintre noi are ritmul lui evolutiv care trebuie respectat.

  12. ellenn zice:

    Ziua de 8 Martie imi ofera prilejul potrivit pentru a-ti spune cat de mult insemni pentru mine.
    La multi ani ! Cu mult drag B.I.

  13. averchi laura zice:

    foarte frumos…mi-au dat lacrimile….oare cine ne-o intelege atat de bine?
    daca ar intelege toti profunzimea sufletului nostru, deja pe pamant ar fi fost raiul……..

Comentariile sunt închise.