Despre frică

Frica ar putea reprezenta cea mai mare problemă de pe planetă, atât la nivel colectiv cât şi la nivel individual. Frica afectează, într-un fel sau altul, toate vorbele, gândurile şi faptele noastre, toate alegerile şi deciziile noastre, toate reacţiile şi răspunsurile noastre. Dacă am putea să transformăm frica, am reuşi să ne transformăm pe noi înşine şi în ultimă instanţă am reuşi să transformăm lumea.

De ce ne este frică?

O privire profundă aruncată asupra vieţii noastre ar conduce la concluzia, împărtăşită de toţi maeştrii spirituali, indiferent de şcoala căreia îi aparţin, că absolut tot ceea ce înseamnă gânduri, acţiuni, comportamente sau reacţii ne sunt dictate, condiţionate, de aceste două emoţii fundamentale: iubirea şi frica. Cele două nu pot coexista, se exclud şi se înlocuiesc reciproc: acolo unde nu este iubire nu există altceva decât frică, iar acolo unde există frică, nu vom găsi niciodată iubire.

Dar de ce anume ne este frică?

Ne este frică de foarte multe lucruri, de absolut orice se poate sau ni se poate întâmpla în viaţă. Ne este frică de ceea ce noi creem sau facem să se întâmple în viaţa noastră sau a altora, de responsabilitatea noastră pentru aceasta. In esenţă ne este frică de viaţa însăşi. Şi ne este frică de viaţă pentru că ea se sfârşeşte prin moarte, ceea ce înseamnă că de fapt, ne este frică de moarte.
Toate spaimele noastre se reduc în final la frica de moarte. Dacă nu ne-ar fi frică de moarte, atunci nu ne-ar fi frică nici de viaţă, cu toate cele ce se întâmplă în cursul ei. Dar cum am putea face aşa ceva: să nu ne fie frică de moarte?
Deşi primul impuls de a răspunde ar fi cuprins între imposibil şi extrem de complicat, lucrurile nu stau chiar aşa. Dacă am înţelege acest fenomen, acest proces al morţii, am reuşi, cumva paradoxal, ca în final, ca rezultat al acestei înţelegeri, să înţelegem viaţa. Viaţa noastră aşa cum e, aşa cum suntem.

Ce este frica?

Toate fricile au la bază ideea că avem nevoie de ceva, din partea cuiva sau a ceva din mediul exterior nouă. Pornind de aici, frica se manifestă ca gândul că nu o să putem obţine acel ceva de care credem că avem nevoie. Pornind de la acest gând, toate gândurile noastre următoare, toate alegerile pe care le facem, toate reacţiile şi comportamentele noastre vor avea ca obiectiv obţinerea a ceea ce credem că avem nevoie.
Frica se face deci simţită ca o nevoie anunţată.
Soluţia de a scăpa de această frică este ca de câte ori te cuprinde, să te analizezi:
– ce anume crezi că ai nevoie să obţii?
– este oare posibil să nu ai nevoie de acel ceva?

Răspunsurile ar putea să te surprindă. Ai putea foarte bine, la o analiză atentă, să ajungi la concluzia că nu ai neapărată nevoie de acel ceva. Ai putea chiar să-ţi imaginezi cum va continua viaţa ta fără obţinerea acelui ceva. Dacă ţi se întâmplă aşa ceva, te afli pe drumul curajului, al neînfricării.
Dacă ducem lucrurile până la capăt, judecând în acest fel pentru toate fricile noastre, vom ajunge la concluzia că un om care nu are nevoie de nimic, nu are frică de nimic. Nu am nevoie de nimic de la tine, şi ca atare nu mi-e frică de tine.
Dacă am ajuns la concluzia că nu am nevoie nici măcar de viaţa mea, sub această formă, actuală, materială, atunci nu mi-e frică de tine nici dacă mă ucizi. Nu am să fac nimic pentru a te împiedica pentru că de fapt nu poţi să-mi iei nimic din ce am nevoie.
Aceasta este adevărata neânfricare. Este starea în care trăiesc marii maeştrii dintotdeauna.

Manifestările fricii

Frica se manifestă, în plan ideatic, prin unul dintre aceste gânduri:
– nu voi obţine ceva de care am nevoie;
– voi pierde ceva ce am deja şi de care am nevoie. Acest tip de gând apare cu precădere în cadrul relaţiilor, mai ales al celor romantice, tot sub două forme:
– mi-e frică că nimeni nu mă va iubi;
– mi-e frică să nu pierd dragostea cuiva care mă iubeşte.

Dacă reuşim ca prin propria analiză atentă să ne rezolvăm aceste frici, putem ajunge într-o stare de sănătate spirituală care să ne permită să înţelegem cu adevărat cine şi ce suntem fiecare dintre noi. Eu exist exact aşa cum sunt, indiferent dacă cineva mă iubeşte sau nu. Nu am cu adevărat nevoie de iubirea altuia pentru a fi eu însumi, în linişte, seninătate şi acceptare.
De câte ori credem că bucuria, fericirea, ne vin de undeva din afara noastră, începem să trăim de fapt în frică. Atunci când ne va fi clar că sursa bucuriei vieţii nu este în afara noastră, ci vine din interiorul nostru, frica va dispare.

Deşi poate părea că asta înseamnă o îndepărtare de oameni, în mod paradoxal vom fi mai atrăgători pentru cei din jurul nostru. In ciuda fricii că oamenii ne vor părăsi, ei sunt atraşi de oameni puternici, stabili, sănătoşi spiritual şi emoţional. Nu aroganţi, ci doar conştienţi de ei înşişi.
A ajunge în starea în care eşti conştient de tine însuţi, identificarea faptului că posezi tot ce-ţi trebuie, că numai tu eşti sursa bucuriei vieţii tale, reprezintă o adevărată transformare. O transformare într-un om care şi-a îndepărtat toate fricile.

Dacă e uşor sau greu să ajungi acolo, numai tu însuţi poţi afla asta. Dar, orice ai gândi despre fricile tale, ţi-ar fi de mare folos să ai mereu în vedere asta:
Fricile tale NU sunt reale. Tu le inventezi!

Chiar şi dacă lucrul de care te temi se va întâmpla, vei vedea că asta nu are nici o semnificaţie: noi doi putem să ne aflăm şi mâine în exact aceeaşi postură ca şi acum, de o parte şi de alta a acestui ecran.
Dacă vei lua decizia să-ţi înfrunţi fricile, vei mobiliza o energie interioară pe care vei fi surprins să constaţi că o ai, o energie care va vindeca frica. Este energia emoţiei, a bucuriei, a vieţii.
In curând nu va mai fi nimic de care să-ţi fie frică, iar viaţa va deveni o bucurie, aşa cum a fost menit să fie.

Poţi începe când vrei. Chiar azi. Chiar acum.

Sursa: Aici.
Acest articol a fost publicat în Dezvoltare personală. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Despre frică

  1. ana zice:

    Si veti reusi sa treceti peste orice teama, suferinta, cu credinta, cu incredere, si important cu respect si corectitudine si iubire pentru orice fiinta si lucru din jurul tau. Bucura-te clipa de clipa, pentru ce ti s-a dat si ai, si roaga-te sa-ti mearga mai bine, neincetat.
    Cu drag,
    Ana

  2. ana zice:

    Si eu am avut probleme cu frica, teama cand eram mica, si teama mare de intuneric, si visam balauri. M-au dus la descantat la babe si mi s-a turnat cositor. Insa cu adevarat problemele mele s-au terminat, in momentul in care o matusa de a mea foarte credincioasa mi-a spus sa spun Tatal Nostru si inger ingerasul meu. Astazi trecand printr-o serie de evenimente si stari urate, am vorbit cu un preot, si l-am rugat sa-mi spuna cu ce rugaciune m-as putea ferii de starile prin care trec: Si cea mai tare din parcare rugaciune este Doamne Arma Impotriva Diavolului. In orice imprejurare in care doriti sa reusiti, sa nu se interpuna rele, sa nu-si bage neghinita coada asa cum spunem noi, rostiti aceasta Rugaciune foarte puternica decat mai multe ori, si veti vedea puterea ei. Alaturi de ea incercati si Rugaciunea Inimii a lui Iisus. Rostiti in combinatie acestea, deoarece s-a demonstrat puterea rugaciunii si din punct de vedere stiintific.
    Purtati Cruce de lemn, si iconite inclusiv in fiecare camera sa aveti iconite asa cum sunt in Biserica, faceti sfestanie si mergeti la Maslu si Liturghie.
    O sa vedeti efectul. Sanatate.

  3. Corina zice:

    Apropos de a nu avea nevoie „nici măcar de viaţa , sub această formă actuala, materială” si de a nu iti fie frica nici de cineva care te-ar putea ucide, spunea Iisus ceva de genul, in Bilblie: nu va fie frica de cei care omoara trupul, dar sufletul nu pot sa il omoare, fie-va teama de cei care omoara sufletul… adica, adaug eu, de tot din viata asta care ne departeaza de adevaratul nostru scop pe pamant, de adevarata fiinta, de Dumnezeu. Interpretarea mea…. 🙂

  4. eurolaura zice:

    O poezie-manifest despre frica, pe care am compus-o satula fiind de toti cei care incearca sa ne dea tot mai multe motive de frica pe zi ce trece pentru a ne anihila spiritele si a ne aduce la starea de leguma. Din pacate e in engleza pentru ca am incercat sa transmit acest mesaj unui numar cat mai mare de oameni.

    STOP FEAR!

    Today YOU have to shout out loud:
    STOP FEAR, DON’T YOU BE AFRAID!
    What you can’t change, don’t think about
    Just live your life the best you can.

    You know the better days are near.
    Meanwhile just do all your things right
    And help the ones who live in fear
    By giving them LOVE, PEACE, and LIGHT!

    Don’t watch the stupid box, TV,
    Don’t ever listen to the NEWS
    Just let your spirit to be free
    From all the instruments they use.

    Don’t you believe in theories
    They constantly invent for you.
    REPTILIENS, CONSPIRACIES
    MAD COW, AVIAN and SWINE FLU.

    And what is next? Only they know.
    The dog you have as your best friend,
    Will pass on you the flu tomorrow
    So better give him a nice end.

    And if it’s true or not who cares?
    It doesn’t matter anyway,
    The winner is the one who dares
    Exceed THE FEAR on his way.

    THE FEAR is their only arm
    It’s cheap and it’s effective too
    They only want to do you harm
    To lose YOURSELF, YOUR inner YOU.

    To lose YOUR FORCE, YOUR HEART, YOUR MIND,
    To not distinguish what is LIE
    From what is TRUE and what is RIGHT
    And finally GIVE UP and DIE.

    But now you know and you will fight
    THE FEAR will not conquer you
    Eventually you’ll see THE LIGHT
    And help the others around you.

    THE NEW WORLD ORDER can be ours,
    Together we can change the ways
    We think, we act, we spend the hours
    And spread our LOVE in every place.

    Only united we can win
    And ruin all their plans TOGETHER,
    Protect the world we’re living in,
    EVOLVE in PEACE and LOVE FOREVER.

    • marie zice:

      Sunt foarte impresionata de poezia ta.Este un manifest.Merita sa strabata si sa impacteze mapamondul.

  5. Lacky zice:

    Frica vine din uitare …si din incurcarea prioritatilor !Confruntarea directa cu fricile nu cred ca e o solutie prea fericita…
    Sa presupunem ca avem o moneda, catifelata pe o parte , si incinsa la rosu pe cealalta parte.Sa mai presupunem ca cele doua fatete sunt total izolate una de cealalta, si ca nu avem nici o experienta a senzatiilor oferite de cele doua parti . Ce se va intampla cu noi daca vom alege sa atingem mai intai partea incinsa la rosu ? Ne vom arde atat de tare incat mult timp ( poate niciodata ) nu vom mai putea accede la senzatiile oferite de partea catifelata …vom avea o cunoastere imperfecta ,partiala si traumatizanta , a realitatii pe care vrem sa o experimentam ! La fel cred ca se intampla lucrurile si in cazul in care fetele monedei ar fi FRICA si CURAJUL. ..Cineva spunea ca inainte de a porni sa studiem intregul e obligatoriu sa ne legam mai intai de partea luminoasa a lucrurilor, altfel riscam sa fim zdrobiti sub povara intunericului.(Pe de alta parte nici nu cred ca se pune problema unei confruntarii adevarate cu fricile ,daca nu vom sti mai intai ce este curajul… De unde vom avea curaj sa le infruntam , orice infruntare presupune curaj ,nu ?! …Cand ies la suprafata tarele si traumele subconstiente,prin cofruntare volitiva,iti trebuie un curaj vecin cu nebunia ca sa ramai acolo, sa le petreci ,sa le mangai,si sa le asezi acolo unde le e locul…si mai ai nevoie de ceva : o pricepere,o maiestrie rara,care nu vine din experienta ci din CREDINTA…)In sfarsit ,sa presupunem ca alegem sa ne infruntam fricile inainte de a stii ce e curajul.In acest caz cine ne garanteaza ca vom iesi teferi dintr-o astfel de confruntare directa,abrupta si periculoasa ? Tot ce e intuneric in noi, e trauma ,e ca o rana deschisa, musteste,doare ,si necesita timp ca sa se vindece,asa cum necesita in mod obligatoriu si o terapie adecvata fara de care e greu de presupus ca vindecarea se va petrece in mod real…
    Inainte de a ne confrunta cu fricile, inainte chiar de a cauta sa le intelegem la nivel intelectual,eu cred ca e aproape indispensabil sa stim ce e curajul, si sa-l practicam vreme indelungata.
    Curajul…Eu cred ca curajul este increderea , speranta ,avantul si protectia pe care ti le ofera un Ideal, idealitatea ,credinta ta in ceva maret ,de neegalat in putere si lumina. Idealul nostru,idealul de viata ,visele frumoase si imbatabile pe care vrem sa le atingem, constiinta ferm stabilita in partea de aur si diamant existenta in fiecare dintre noi,este ,dupa parerea mea, singurul lucru care ne poate ridica deasupra oricarei senzatii de frica !
    Acolo unde exista un Ideal frumos,cat mai frumos ,exista o particica din puterea nemasurata a Sinelui, a Divinitatii care ne locuieste, si alaturi de aceasta putere putem merge oriunde fara nici o frica : indiferent de violenta si ferocitatea evenimentelor si situatiilor inconjuratoare nimic nu ne va mai putea atinge cu rautate.
    Cel mai periculos lucru de pe pamant nu e frica,moartea,boala ,sferinta etc :cel mai periculos e sa-ti pierzi Idealul.Si cel mai fericit lucru este sa-l regasesti in cateva cuvinte,intr-o experienta de viata,in ochii cuiva drag, intr-o floare,intr-o chemare,sau intr-un semn !

    • Solarris zice:

      Lacky,
      Inclusiv intelegerea fricilor este o cale personala a fiecaruia. Unii aleg sa se confrunte direct cu ele, altii vor sa inteleaga mecanismul din spatele fricii, altii amana constientizarea ei etc.
      …si nimeni nu ne garanteaza ca nerezolvind o frica – indiferent de natura ei – nu o vom lua cu noi in „bagajul ” emotional de mai tarziu in scopul de a fi rezolvata.

      • Lacky zice:

        Chiar daca ai dreptate, totusi nimeni nu garanteaza nici faptul ca intr-o incercare radicala si precipitata de a ,,rezolva o frica” nu ne vom alege cu o trauma si mai mare ,nu intr-o viata viitoare ipotetica ci acum ,imediat ! Si asta e demn de luat in calcul,nu ? Eu cred ca fiecare trebuie sa alega in functie de constituatia personala, si cand se hotaraste sa faca acest lucru e bine sa aiba toate ,,cartile ”pe masa …si mai cred ca cei care vor alege sa caute mai intai ,,Imparatia „( principii solide de viata,o viziune clara ,de nezdruncinat asupra proceselor in desfasurare ) , pentru ca mai apoi toate lucrurile sa vine de la Sine,vor fi avantajati !
        E mult mai avantajos sa cautam mai intai Sinele,sa aducem in viata noastra valentele acestei puteri extraosdinare, decat sa ne aruncam orbeste asupra fricilor…Asta e parerea mea. Daca am invins o frica,sau o multime de frici,fara sa adoptam
        mai intai o anumita conduita ,un mod sanatos de a ne raporta la lumea inconjuratoare,unde ne vom intoarce dupa victorie ?!

    • marie zice:

      Cred ca subiectul frica abordat aici se refera la fricile noastre pe care le putem confrunta.Despre cele patologice este bine sa se ocupe domeniul medical.Cat despre „aflarea”sau „invatarea „curajului …….Cred ca-l avem.Ne nastem fiinte coplete.Educatia ,cultura,experientele ne mai amputeaza ceva din zestrea noastra.Dar curajul traieste in noi,este viata .Il folosesti total,mai putin, chiar deloc,depinde de fiecare.Esti viu si te bucuri de ce-ti da viata,sau nu ,poti fi”mortul viu”.Este o ALEGERE.

  6. madlaine zice:

    Felicit autorul articolului pentru felul in care a reusit sa sintetizeze ideile si sa le expuna:clar, simplu, accesibil – idei cu care sunt intru totul de acord.
    E adevar in tot ce s-a scris aici si daca am si pune in practica aceste sfaturi ,multe aspecte ale vietii ni s-ar imbunatati considerabil.
    Ignoram adesea cauzele carand muntii efectelor in spinare,cand adevarul e unul. Frica ne guverneaza adesea gandurile,actiunile,deciziile,viata….uitand astfel sa traim.

  7. DRAGOS zice:

    Am vazut un filmulet cu Osho intitulat „FRICA”. In filmulet Osho ne intreba:
    „de ce ne este frica de MOARTE?! Va este frica de necunoscut? De ceea ce se va intampla dupa ce muriti?! Dar oare v-a fost frica si de NASTERE?! E similar! Dupa nastere urmeaza acelasi necunoscut plin de temeri, intrebari fara raspuns, zbucium,etc!Aveti timp suficient dupa ce muriti sa va ganditi la asta! Culcati acolo in sicriu, mortii stau si mediteaza la ce inseamna moartea….si’o fac atat de profund ca nici macar nu se intorc pe partea cealalta.:)
    NU MAI PIERDETI TIMPUL ACUM GANDINDU-VA LA MOARTE!!!!ORICUM NU VETI PRIMI NICIUN RASPUNS! ORICUM VETI RAMANE IN CEATA!!! DAR TIMPUL PIERDUT CU ASTFEL DE probleme,NU SE MAI INTOARCE!!!!”

  8. thetimeismine zice:

    Îmi e atat de greu sa lupt cu frica mea..încerc uneori ,dar de cele mai multe ori ocolesc situaţiile de care de care îmi este frică..Nu ştiu ce să fac, poate că întro-zi o să îmi iau inima în dinţi , dar până atunci fug ca un laş 😦

  9. kushter zice:

    Frica mea vine din angoasă, conştientizarea absurdului, macabrului…

    • marie zice:

      Depinde dupa ce te uiti in viata.Daca te uiti la frumos,te prinzi ca exista,te uiti la macabru il faci sa existe.

  10. Lacky zice:

    Pe mine frica ma ingrozeste, ma paralizeaza, e ca o gheara inghetata care nu stie sa faca nimic altceva cu mine decat sa ma distruga …Cred ca intotdeauna am simtit, mai mult sau mai putin constient, ca frica e ceva separat de mine, nu-mi apartine, e ceva din afara mea cu care nu trebuie sa am nici o legatura. Nici macar una de analiza mentala…Nu exista. Vine si pleaca, nu e treaba mea sa-i inteleg mecanismul…
    Nu cred ca analiza fricilor, confruntarea cu ele in speranta ca le vom depasi prin constientizare, ne poate duce acolo unde vrem sa ajungem. Problema noastra, adevarata noastra problema, nu e frica ci faptul ca am uitat cine suntem, faptul ca nu mai stim unde vrem sa ajungem. Frica e ceva care poate fi analizat, dezbatut mental, intelectual – ceva aflat la un nivel obisnuit ,care poate fi atins prin mijloace obisnuite : analiza ,comparatie , deductie; e ceva in care inveti cum sa te duci, si nu cum sa vii.
    Cine suntem ,insa ,unde vrem sa ajungem ,nu mai e ceva obisnuit, nu mai e ceva logic ,liniar ,care poate fi dezbatut si palpat la modul ,comun, banal, de zi cu zi . Ceea ce suntem e cantec ,e dans ,imbratisare si sarut…nu mai poti sa-l analizezi ,sa-l dezbati…trebuie sa-l traiesti, e suficient sa-l traiesti o singura data ca sa-ti doresti apoi pentru totdeauna sa te intorci acolo.
    Cu frica e altfel…nu-ti doresti niciodata sa te intalnesti cu ea ;de asta spun ca nu ne apartine si ca nu trebuie sa ne preocupe. Ce avem de castigat daca vom afla cateva lucuri in plus ? Lumea e si asa suficient de plina cu oameni mult prea destepti …
    Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu aduc nici o critica articolului de fata (chiar mi-a placut stilul in care e scris) si fiecare e liber sa se confrunte cat vrea, cu fricile care vrea, e treaba lui ! Am intervenit cu aceste randuri deoarece consider ca a vorbi despre frica ,cu intentia de a ajunge la iubire si bucurie, e foarte asemanator cu a predica intr-o biserica pe tema caracterului, slabiciunilor si urateniei… aluia mititel care isi baga coada in toate oalele ! E foarte asemanator ,nu ?
    In fond ,ca sa ne fie cu adevarat bine , ar trebui sa pastram permanent in minte ( fara sa amestecam lucrurile ) doar imaginea unui lac limpede si linistit in care se oglindeste un chip tare drag : adevarata noastra fata !…. Frica vine din uitare.

Comentariile sunt închise.