Povestea olarului leneş şi a înţeleptului mut

povestea olaruluiA fost odată un olar care trăia într-un sat uitat de lume. Visul lui era să ajungă în marea Cetate, unde să poată avea propria prăvălie de vase, oale şi obiecte ceramice. Dar şansele lui erau mici, pentru că olarul era foarte leneş şi muncea doar pentru a-şi asigura traiul zilnic.
Într-o zi olarul întâlni un călător care îi spuse că într-un sat vecin trăieşte într-o colibă un înţelept care poate să-ţi ofere orice răspuns. Ce era ciudat la el era că nu ieşea niciodată din colibă şi nici măcar nu vorbea. Cel care dorea să-i pună o întrebare trebuia să bată la uşă, apoi să deschidă un oblon îngust prin care se vedeau în semi-întunericul dinăuntru doar ochii înţeleptului mut. Apoi trebuia să-i pună o întrebare, iar înţeleptul îi răspundea din ochi, omul putea citi răspunsul în expresia acestora.
Auzind asta, olarul alergă imediat în satul vecin, la coliba cu pricina. Ciocăni uşor, apoi trase oblonul de pe uşă. Prin fanta îngustă, văzu cu greu nişte ochi ce îl priveau din întuneric. Îi puse pe nerăsuflate întrebarea:
– Cum pot să ajung să prosper în marea Cetate?, apoi se uită cu atenţie la expresia celui dinăuntru. Şi văzu nişte ochi plictisiţi, nepăsători, total indiferenţi.
În acel moment realiză că aşa a fost şi el faţă de meseria lui, leneş şi nepăsător! Îşi spuse: “Până acum am stat şi am aşteptat şansa ideală, să mă lovească din senin. Dar răspunsul e foarte simplu, trebuie să muncesc eu mai mult pentru a mă apropia de ţelul meu! Oare câţi oameni fac aceeaşi greşeală?” se mai întrebă el. “Peste tot văd oameni care se plâng de lipsa de şansă în loc să pună mâna şi să facă ceva…”
În următoarele luni începu să modeleze oale şi ulcioare zi de zi, pe care le vindea în satele apropiate, şi rezultatele nu întârziară să apară. Deja câştiga bine, iar o mare parte din bani îi punea deoparte pentru a-şi permite să se mute în Cetate. Cu toate astea, îşi dădea seama că nu era suficient şi în acest ritm i-ar fi trebuit ani întregi. Şi pe deasupra, la sfârşitul zilei nu se simţea împlinit de munca lui. Aşa că porni iar spre coliba înţeleptului mut, gândindu-se cu nerăbdare la reîntâlnire. Coliba arăta la fel, în paragină, puteai să juri că nu locuieşte nimeni acolo. Bătu în uşă după obicei, apoi trase oblonul şi puse întrebarea cu ardoare:
– Cum pot să vând mai mult pentru a-mi permite să plec în marea Cetate?
Ochii dinăuntru erau trişti, obosiţi, lipsiţi de lumină. “Privirea unui om singuratic, izolat de lume”, gândi el.
Şi atunci îşi aminti de propria singurătate, de faptul că nu avea prieteni şi îşi evita mereu rudele. Pentru că îi era frică să nu îi ceară bani sau alt ajutor. A doua zi plecă în târg cu un singur gând: să vândă atât de multe oale încât să-şi poată ajuta toate rudele, vechii prieteni şi chiar vecinii cu care nu se înţelegea foarte bine. Toţi cunoscuţii lui erau oameni sărmani care abia se descurcau de pe o zi pe alta. După o lună, vindea şi câştiga aproape de 2 ori mai mult şi nu numai că ajutase mulţi oameni cu bani şi mâncare, dar îi rămânea şi lui o sumă impresionantă.
Câştiga atât de bine încât peste puţin timp reuşi să-şi ia o căsuţă în marea Cetate, unde visase mereu să ajungă. Târgul era mult mai mare în Cetate. Pe aici treceau călători care veneau de peste mări şi ţări şi care aveau pungile doldora de bani. Olarului îi mergea foarte bine şi îşi făcuse mulţi prieteni, căci îşi păstrase obiceiul de a ajuta oameni aflaţi la nevoie. Dar înca era departe de ţelul lui. Pentru a-şi deschide prăvălia pe care o visase, unde să aibă ucenici şi vânzători care să lucreze pentru el, avea nevoie de mult mai mult. Şi deja muncea de dimineaţa pînă seara şi vindea aproape tot ce producea. De data asta abia aştepta să ajungă din nou la coliba înţeleptului. Şi avea încredere deplină că îşi va primi răspunsul, ca şi în celelalte dăţi.
Ajuns în faţa colibei, fu cuprins de un sentiment ciudat. Era şi mai dărăpănată, arăta de-a dreptul părăsită. “Oare o fi murit?” se întrebă el şi îl trecu un fior. Ciocăni în uşă cu mâini tremurânde şi deschise oblonul îngust. Un sentiment de recunoştinţă îi cuprinse inima când văzu din nou ochii în întuneric.
– Muncesc de dimineaţa până seara şi vând tot ce produc. Dar tot nu e suficient pentru a-mi permite să deschid prăvălia mea. Ce aş putea face diferit pentru a câştiga mai mult? şi se uită cu atenţie în ochii înţeleptului mut.
Privirea din întuneric era de această data vie, îndârjită.
Olarul putea citi în ea determinare, dar şi disperarea unui om pe cale să-şi piardă speranţa. Apoi se gândi la viaţa lui din ultimul timp. Pe de-o parte era foarte mulţumit că se mutase în Cetate şi că prospera, dar pe cealaltă parte muncea atât de mult încât nu se mai putea relaxa şi bucura de viaţă. În următoarea dimineaţă se trezi mult mai odihnit, parcă era mai uşor. Îşi savură micul dejun la umbra copacilor din grădină, gândindu-se cât de recunoscător este pentru viaţa lui. Abia acum îşi dădea seama cât de bine este să te şi opreşti din când în când să te bucuri de lucrurile mărunte, cum ar fi aroma ceaiului sau mirosul florilor sălbatice.
Apoi făcu ceva ce nu făcuse de foarte mult timp: plecă direct spre târg, fără să modeleze nici o oală. De obicei începea ziua muncind din greu, apoi fugea repede după-amiază să-şi vândă creaţiile. Luă doar câteva ulcioare făcute de el mai demult. Erau cele mai frumoase, le păstra în locuinţa lui pentru a-i încânta ochii. Dimineaţa, lumea din târg era diferită. Erau alţi muşterii, călători veniţi din alte părţi. Printre ei, olarul remarcă un personaj aparte, îmbrăcat în haine scumpe. Avea trăsături nobile şi din mersul lui se vedea că era un om puternic şi hotărât. Omul se opri chiar în faţa olarului şi începu să studieze cu atenţie ulcioarele lucrate cu migală.
– Nu am mai văzut nicăieri asemenea îndemânare, spuse el.
– Ce ai zice să lucrezi ceramică pentru Curtea Regală? Ai fi plătit de cinci ori mai mult faţă de cât câştigă un olar de rând
Olarul nostru nu-şi mai încăpea în piele de bucurie… să producă pentru feţele regale! Cu banii câştigaţi ar putea să-şi deschidă prăvălia în câteva luni! Şi toate astea doar pentru că a decis în acea zi să se relaxeze şi să fie deschis la ceva nou!
Primul lucru la care s-a gândit după această întâmplare a fost să-i mulţumească înţeleptului mut. Îl ajutase aşa de mult şi nici măcar nu apucase să îl vadă complet la faţă! Vroia să-l strângă în braţe şi să-i spună cât de mult au contat întâlnirile lor. Ajuns la colibă, bătu la uşă, iar apoi deschise oblonul. Ochii dinăuntru străluceau de bucurie ca niciodată.
– Mare înţelept, ştiu că eşti mai retras de felul tău, dar vreau să-ţi mulţumesc din suflet şi să-ţi povestesc cât de mult m-ai ajutat!, spuse olarul.
Apoi deschise uşa şi rămase înmărmurit. Înăuntru, dincolo de uşă, era doar o oglindă…

Sursa: aici
Acest articol a fost publicat în Metafore terapeutice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Povestea olarului leneş şi a înţeleptului mut

 1. Liliana zice:

  interesanta este povestea – sunt multe intimplari in viietile noastre asemanatoare acestei povestiri niciodata nu trebuie sa te dai batut mereu sa o iei de la capat asa este viata mea -o zi frumoasa din partea mea pentru voi-

 2. cita zice:

  Raspunsul tuturor intrebarilor este in noi!
  Sa iti fie bine!

 3. Ce este adevarul zice:

  Intelept e sa te vezi pe tine insuti la adevarata valoare…Ceea ce nu e intelept – si daca stati si meditati putin cat cititi aceste randuri, va veti da seama ca :
  1. Mai intai a munci sa iti asiguri traiul, nu inseamna neaparat lene, nu este ceva ce depinde intotdeauna de tine,depinde si de imprejurari si locul unde te afli-Romania , din pacate este locul in care daca muncesti si esti destept si cinstit nu faci nimic oricat ti-ai da silinta…(cei bogati ori au mostenit vreo matusa Tamara, ori au furat pana n-au mai putut !!!). Adica a-ti da silinta mai mult nu duce neaparat la succes, dar cei cinstiti o fac oricum pentru ca asa le este firea!
  2. Sa ajuti e foarte bine si crestineste, dar va rog sa nu va lasati pacaliti de povestire, cand ajuti nu-ti faci prieteni, s-ar putea sa fie multe ”lipitori”, foarte putini vor zice un ”multumesc” sincer si fara sa te invidieze, iar unii chiar vor incerca din invidie sa te distruga-caracteristica a multor romani (vezi exemplul clasic, printre multe altele, cand ajuti pe cineva sa se angajeze acolo unde lucrezi si tu, si persoana te sapa mai apoi…)
  3. Sa incetezi sa mai muncesti de dimineata pana seara, dupa ce in prima faza ai zis ca munceai prea putin – o contradictie al carei rafinament imi scapa…
  Singurul lucru practic-spiritual si de urmat , cu care sunt de acord (si aici revin la ceea ce am zis la inceput) ramane de a te cunoaste la adevarata valoare. Nu sunt de acord cu chestiile alea psihologice motivationale, pentru ca exista persoane care nu inteleg exact unde trebuie sa te opresti cu autostima si ajung un fel de narcisisto-manelisti (scuzati combinatia,dar asa mi s-a parut potrivit) care se cred ce nu sunt si care din inconstienta si rautatea data de aceasta autostima calca pe cadavre si …undeva pe drum isi pierd sufletele !!!

 4. Lacri zice:

  este o poveste de remarcat si de gandit…ce adevarat este!

 5. Geta Vomir zice:

  Da, cu adevarat impresionant, daca ne-am vedea in oglinda sufletului am face mult mai multe pt. noi, pt. ca doar de noi depinde cum ne traim viata

 6. ligia zice:

  Randuri pline de intelepciune pentru reusita in viatza

 7. anonimus5 zice:

  Oglinda sufletului, cea mai potrivita metafora pentru a produce schimbarea.

 8. Diana zice:

  Minunata este povestirea! Deseori ma gandesc la povesti de acest gen cand simt ca nu mai pot avansa! Uneori functioneaza, alteori nu, dar stiu ca toata forta imi apartine. Important este sa o stiu concentra si orienta catre ceea ce doresc! 🙂
  Saptamana minunata sa iti fie!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s