Frica înhaţă şi acaparează tot ce avem, dragostea dăruieşte tot ce avem

frica sau dragosteaAţi fost învăţaţi să trăiţi în frică! Vi s-a spus despre supravieţuirea celui mai bine adaptat, despre victoria celui mai puternic şi despre succesul celui mai inteligent. Se spune deosebit de puţin despre gloria celui mai iubitor. Şi, astfel, te străduieşti să fii cel mai bine adaptat, cel mai puternic, cel mai inteligent – într-un fel sau altul – şi, dacă în vreo situaţie nu eşti pe măsura aşteptărilor, ţi-e teamă că ai ceva de pierdut, pentru că ţi s-a spus că, a nu fi pe măsura aşteptărilor, înseamnă a pierde.
Prin urmare, alegi desigur acţiunea sponsorizată de frică pentru că aşa ai fost învăţat[…] atunci când alegeţi acţiunea sponsorizată de dragoste, nu numai că veţi supravieţui, nu numai că veţi învinge, nu numai că veţi avea succes. Atunci veţi trăi gloria deplină, totală a Celui Care Eşti cu Adevărat, a celui care puteţi fi.

Toate acţiunile oamenilor sunt motivate la nivelul cel mai profund de una din cele două emoţii – frica sau dragostea. Există, într-adevăr, numai două emoţii – numai două cuvinte în limbajul sufletului.
Fiecare gând omenesc, fiecare acţiune umană se bazează fie pe dragoste, fie pe frică. Nu exista nici o altă motivaţie umană şi toate celelalte idei derivă din acestea două. Ele sunt, pur şi simplu, versiuni, diferite aspecte diversificate ale aceleiaşi teme. Acesta poate fi numit Gândul care Sponsorizează. Este fie un gând de dragoste, fie unul de frică. Este gândul din spatele gândului din spatele gândului. Este primul gând. Este prima forţă. Este energia primară care conduce locomotiva experienţei umane.

Şi iată modul în care comportamentul uman produce o experienţă repetată după o experienţă repetată; este întotdeauna motivul pentru care oamenii iubesc, apoi distrug, apoi iubesc din nou: întotdeauna există această trecere de la o emoţie la alta. Dragostea sponsorizează frica, sponsorizează dragostea, sponsorizează frica… Pentru că, primul lucru care ne îngrijorează după ce spunem „te iubesc” este dacă ni se va răspunde la fel. Şi, dacă ni se răspunde la fel, începem imediat să ne facem griji că vom pierde dragostea pe care abia am găsit-o. Şi, astfel, orice acţiune devine o reacţie – apărare împotriva pierderii. Această realitate a dragostei bazate pe frică domină experienţa noastră de dragoste; de fapt chiar o creează. Nu numai că nu ne vedem primind dragostea care este condiţionată, ne şi vedem dând-o în acelaşi mod.

Datorită gândurilor noastre (greşite) despre dragoste, noi ne condamnăm să nu o trăim niciodată în forma ei cea mai pură. Orice acţiune făcută de oameni se bazează pe dragoste sau frică şi nu numai cele care se referă la relaţiile umane. Decizii care afectează afacerile, industria, politica, religia, educarea tineretului, relaţiile sociale ale naţiunii tale, scopurile economice ale societăţii, alternative privind războiul, pacea, atacul, apărarea, agresivitatea, supunerea; hotărâri pentru a strânge averi sau a le risipi, a economisi sau a împărţi, a uni sau a divide – fiecare alegere liberă pe care o facem vreodată îşi are rădăcina într-unul dintre cele două gânduri posibile: un gând de dragoste sau un gând de frică.

Frica este energia care contractă, închide, se strânge în sine, o ia la fugă, se ascunde, acumulează comori, face rău. Dragostea este energia care se extinde, se deschide, trimite departe, stă pe loc, scoate la iveală, împarte cu alţii, vindecă. Frica ne înfăşoară corpurile în haine. Dragostea ne permite să stăm goi. Frica înhaţă şi acaparează tot ce avem, dragostea dăruieşte tot ce avem. Frica îmbrăţişează averi, dragostea îmbrăţişează pe cel iubit. Frica ţine strâns, dragostea dă drumul. Frica înveninează, dragostea mângâie. Frica atacă, dragostea iartă.

Fiecare gând, cuvânt sau faptă omenească se bazează pe una sau cealaltă dintre emoţii. Nu avem nici o posibilitate de alegere, pentru că nu există altă variantă. Dar noi avem liberul arbitru în legătură cu ce să alegem dintre ele două…

N.D.Walsch, Conversaţii cu Dumnezeu

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Care este scopul meu în această viaţă?
Ce misiuni am de îndeplinit şi ce lecţii am de învăţat?
Cum îmi pot regăsi echilibrul interior şi cum pot avea relaţii (mai) armonioase cu cei din jur?
Care este cauza blocajelor şi fricilor care mă împiedică să am viaţa pe care o doresc?

Te invit alături de mine să păşim împreună cu curaj în aflarea acestor răspunsuri. Dacă te-ai decis să faci acest pas, scrie-mi pe adresa: solarris.coaching@gmail.com şi îţi voi oferi amănuntele referitoare la acest subiect.

Acest articol a fost publicat în Relaţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Frica înhaţă şi acaparează tot ce avem, dragostea dăruieşte tot ce avem

 1. Batranul Dan zice:

  Consider ca multor oameni ,le este FRICA sa FIE EI INSISI , SA SE IUBEASCA PE EI INSISI si SA-SI ASUME RESPONSABILITATEA GANDURILOR ,ACTIUNILOR LOR precum si …A REZULTATELOE ACESTOR ACTIUNI.. Oare de ce ? Consider ca datorita ASCULTARII „SOAPTELOR ” SINELUI FALS creat de MINTE si a sa „progenitura ” EGO-ul .
  Atunci cand TE REGASESTI , atunci cand SIMTI ca in INIMA TA PULSEAZA DIVINITATEA , ATUNCI CAND ITI ASCULTI INIMA , ATUNCI CAND TE IUBESTI si IUBESTI TOT si TOATE , ATUNCI CAND TRAIESTI CONTINUU ” SARBATOAREA CLIPEI PREZENTE ” si ACCEPTI LECTIILE VIETII ….atunci PENTRU CE , SI DE CE SA-TI Mai FIE FRICA ? …
  De MOARTE ? …..Din experienta unei MORTI CLINICE avuta in urma unui infarct , in care am SIMTIT O STARE DE BEATITUDINE CE NU POATE FI COMPARATA CU NICI O STARE TERESTRA, in care m-am INTALNIT CU O FIINTA DE LUMINA , si in care am „iesit un pic din ambalajul trupului „si m-am privit va recomand (nu dau sfaturi vreodata ) : SA NU VA FIE FRICA DE NIMIC si Deci NICI DE MOARTE . Pace ,acceptare si bucurie

  • Daniela Nicolau zice:

   Multumesc pentru aceste cuvinte. Le cunosc, le simt ca perfect adevarate si ma straduiesc sa le aplic, dupa o viata in care RATIUNEA m-a condus si ma mandream cu asta… Cel mai greu imi era sa accept ceea ce eu numeam „nedreptatile” vietii. Si ce lectii frumoase am invatat de la ele…
   Pace, lumina si bucurie,
   Daniela

 2. felicia zice:

  Cea mai cumplita frica pe care o vad la multi semeni ai mei, este frica de a fi Fericiti! Multumesc pentru aceasta recapitulare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s