Bucuraţi-vă de viaţă, sărbătoriţi viaţa şi obsesia banilor va dispărea automat

baniUn om încetează să se mai gândească la bani numai atunci când începe să trăiască în prezent. Banii înseamnă viitor; înseamnă siguranţa viitorului, o garanţie pentru viitor. Dacă ai un cont echilibrat în bancă, viitorul tău este protejat. Dacă ai un caracter bun, chiar şi viaţa după moarte este sigură.
Lumea întreagă gândeşte în termeni financiari. Cei ce gândesc în termeni de putere politică tot la bani se gândesc, pentru că banii nu sunt decât un simbol al puterii.

Din cauza asta poţi să acumulezi din ce în ce mai mulţi bani, însă niciodată nu te părăseşte dorinţa de a avea mai mulţi – pentru că setea de bani este nelimitată şi fără de sfârşit. Şi oamenii sunt însetaţi de putere pentru că în adâncul lor sunt goi. Ei vor să umple cumva golul cu ceva – cu bani, putere, prestigiu, respectabilitate, caracter, virtute. Vor face orice; vor să îşi umple goliciunea interioară. Eu nu vă spun să renunţaţi la bani. Asta vi s-a tot spus de-a lungul veacurilor şi nu v-aţi schimbat. Eu vă voi spune altceva: bucuraţi-vă de viaţă, sărbătoriţi viaţa şi obsesia banilor va dispărea automat. Şi când va dispărea de bunăvoie, nu va lăsa nicio zgârietură şi nici o rană în urma sa.

Sunt doar două feluri de oameni pe lume: cei care încearcă să-şi umple goliciunea interioară şi acele persoane – foarte rare şi deosebite – care încearcă să-şi vadă această goliciune. Aceia care încearcă să umple golul rămân goi, frustraţi. Ei continua să adune gunoi, întreaga lor viaţă este inutilă şi searbădă.
Numai ceilalţi oameni, acei foarte deosebiţi care încearcă să-şi privească golul interior fără nicio dorinţă de a-l umple, acei oameni devin meditativi. Meditaţia înseamnă să-ţi priveşti goliciunea interioară, să îi dai bineţe, să te bucuri de ea, să fii una cu ea, fără nici o dorinţă de a o acoperi – nu e nevoie de asta, pentru că golul acesta e deja plin. Pare gol pentru că tu nu îl vezi cum trebuie. Tu îl vezi cu mintea; e greşit. Dacă laşi mintea deoparte şi-ţi priveşti goliciunea, vei vedea că e minunat de frumoasă, divină, plină de bucurie. Nu mai e nevoie de nimic altceva!

Numai atunci un om încetează să se mai gândească la bani, la putere, la paradis – pentru că el este deja în paradis, pentru că este deja bogat, pentru că este deja puternic. Oamenii se gândesc încontinuu la bani, la bani şi numai la bani. Trăieşte clipa cu atâta totalitate şi abandon, ca şi cum nu ai mai trăi nici un moment în plus, ca şi cum ar fi ultima clipă! În acel moment, orice dorinţă de bani şi putere pur şi simplu dispare.
Dacă ai afla brusc că azi vei muri, ce s-ar întâmpla? Te-ar mai interesa banii? Dintr-odată, orice dorinţă de bani te va părăsi. Dacă azi ar fi ultima ta zi de viaţă, nu ai risipi-o gândindu-te la ziua de mâine şi la bani; pentru că nu mai există nici un mâine. Pentru că trăim numai în zilele de mâine, banii au devenit foarte importanţi. Şi pentru că nu trăim, ci doar îi imitam pe ceilalţi, banii au devenit foarte importanţi. Cineva construieşte o casă, şi tu i te simţi inferior. Nu erai deloc nemulţumit cu casa ta acum câteva zile, însă acum, pentru că cineva construieşte o casă mai mare, apare comparaţia: şi te răneşte, îţi răneşte ego-ul. Ai vrea să ai bani. Cineva a făcut altceva, ceva diferit, şi ego-ul tău se simte deranjat.

Renunţă la comparaţii şi poţi să te bucuri de viaţă la maxim. Persoana care se bucura de viaţă nu are nici o dorinţă de a poseda, pentru că ştie că în viaţă, lucrurile adevărate de care merită să te bucuri nu pot fi cumpărate. Dragostea nu poate fi cumpărată. Da, sexul poate fi cumpărat. Deci un om care ştie ce e dragostea nu va fi interesat de bani. Dar unul care nu ştie ce e dragostea, va fi obligat să rămână interesat de bani, pentru că banii pot cumpăra sex, şi el numai sexul îl cunoaşte.
Nu poţi cumpăra noaptea înstelată. Unui om care ştie să se bucure de o noapte plină de stele nu îi va păsa de bani. Nu poţi să cumperi un apus de soare. Desigur, poţi să iei un Picasso – însă cine ştie să se bucure de un apus de soare, nu va fi deloc interesat să cumpere un tablou.
Viaţa este o pictură atât de minunată, o pictură în mişcare, vie!

Osho

Acest articol a fost publicat în Dezvoltare spirituala și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Bucuraţi-vă de viaţă, sărbătoriţi viaţa şi obsesia banilor va dispărea automat

 1. Claudiu zice:

  Cine stie ce are de facut si nu este corupt de nimeni, si merge pe drumul sau fara ocolisuri o sa ajunga intotdeauna la un final fericit.

 2. Cristina zice:

  Foarte frumos :)Eram un pic deprimata dar mi-am revenit :)Sa traim frumos si liber !

 3. Stefan zice:

  Si eu sunt adeptul cautari linisti interioare si am incercat sa ma debarasez de griji, atasamente de lucruri si bani. Eu sunt liber profesionist in amenajari, din noiembrie nu am mai avut de lucru si finantele s-au epuizat in cel mai scurt timp si in perioada sarbatorilor, frumos nu?
  Am incercat sa ma calmez si sa las grijile deoparte printre care si o despartire, certuri cu familia in mare un cocktail de evenimente care au plecat de la bani. Nu am mai cautat alte surse de venit sau sa-mi fac alte strategii cum sa obtin bani, ci cum as putea fi fericit si fara bani, prietena si atasamentul fata de familie.
  Eu de felul meu eram foarte altruist, nu de multe ori m-am pus pe mine pe locul doi si am incercat si ajutat pe cei din jurul meu …am dat din putinul meu si munca mea la toti familie, prietena, amici, frati, pana cand s-a golit sacul, iar eu ma simteam mai gol pentru ca nu-mi mai permiteam sa fac lucrurile placute si esentiale sufletului meu care ma faceau sa fiu fericit.
  Va intreb asa pe dva, credeti ca cineva mi-a multumit sau sa ma ajute cu o vorba buna din cei pe care i-am ajutat cand am ramas singur? nimeni… din contra mi-au facut reprosuri de parca eu eram dator sa-i ajut in continuare…si atunci vine intrebarea: daca am fost bun, ce am realizat de ma arata cu degetul toti si ii vad ca ma privesc ca pe un ratat?

  Revenind la subiectul scris mai sus sa incerci sa traiesti prin regasirea interioara, asta fac de trei luni: visez la ce mi-ar place, cum as vrea sa fiu, unde as vrea sa fiu, cu cine as vrea sa fiu, ce as vrea sa fac in continuare sa las universul sa-mi aranjeze drumul, sa meditez si uneori am fost calm, detasat de tot si poti fi asa o perioada dupa care ce fac? (o sa spuneti iar iti faci griji) si totusi ai nevoi ca om si ma refer la lucruri marunte si necesare. Nu-mi doresc sute de mii de euro si lafaiala in lux, ci un loc unde pot sa traiesc simplu,decent, linistit pe placul sufletului cu femeia potrivita unde viata sa curga de la sine.

  Cum poti trai viata linistita fara sa depinzi de bani? ai nevoie de ei pt ati realiza visurile, sa poti sa te misti intr-o directie, sa incepi o mica afacere, sa poti trai, orice ai vrea sa faci pt inceput ai nevoie de bani sau un ajutor de undeva sa incepi? Nu poti sta pur si simplu sa te hranesti cu aer si sa fi fericit si inca ceva …cine a fost obisnuit sa munceasca 12, 14 ore /zi simte nevoia sa munceasca sa faca ceva sa aiba o ocupatie altfel ii vine sa se urce pe pereti si te iau gandurile toate si incerci sa le ignori sa iti spui o sa fie bine …
  Nu-i la indemana oricui sa gaseasca linistea interioara si sa ramana atasat de ea in ciuda la toate cate este expus zi de zi in lumea aste materialista.

  • Solarris zice:

   A fi o persoana spirituala nu este echivalent cu a nu munci, Stefan! E adevarat, anumite perioade cand ne aflam in situatia de a fi fara serviciu pot avea anumite valente si intelesuri, de la o persoana la alta, in functie si de menirea ei spirituala. Din pacate, pentru multi oameni notiunea de „munca” si „bani” au conotatii dintre cele mai diverse si bizare si tot atat de indepartate de sensul spiritual pe care acestea il au. Ni s-a inoculat ideea de-a lungul timpului ca banii sunt o „ispita” sau „ochiul…”. Banii – in sens spiritual – sunt o energie, si inca una foarte puternica, dar pe care noi nu o intelegem si fie o consideram malefica, fie cream dependente fata de ea, fie credem ca a fi spiritual inseamna a fi sarac lipit pamantului.

   Atunci cand am fost creati, fiecaruia dintre noi i s-au dat anunite daruri/talente sau talanti de care suntem direct raspunzatori a le dezvolta si a le pune in folosul celor din jur. Un talent nu inseamna numai a fi un geniu al matematicii, al sportului, al muzicii etc., ci poate fi vorba de un bun profesionist in orice domeniu de activitate. A nu ne identifica talentele ascunse si a nu le valorifica este echivalent cu a ne indeparta de la menirea noastra personala. Fiecaruia dintre noi i s-a dat atat cat poate duce, dar ceea ce are, il face unic si important in tot angrenajul Intregului din care facem parte.

   Revenind la ideea de bani, important este sa intelegem care este relatia noastra cu banii si cu munca pe care o prestam. Munca nu trebuie sa fie o corvoada si un mijloc doar de a face bani, ci un mod prin care ne aducem aportul – fiecare dupa inzestrarile lui – nu numai in crearea unui lumi mai bune, ci si pentru implinirea destinului nostru personal.

   Poate ca ar trebui sa constientizam care ne sunt sentimentele si trairile pe care le avem nu numai atunci cand primim bani, dar mai ales atunci cand trebuie sa dam bani pentru anumite servicii sau produse de care beneficiem. In fiecare serviciu sau produs pe care il achizitionam se afla munca si efortul altor oameni. Oferim banii cu drag, cu recunostinta sau ii dam avand inima si mana stransa?

   Intorcandu-ma la comentariul tau, Stefan, aminteste-ti ca a face bine cuiva nu este echivalent cu a uita de noi insine, neglijandu-ne si secatuindu-ne de energie, iar pe de alta parte, binele facut trebuie acoperit de smerenie, sa ramana o taina doar intre tine si Dumnezeu. Daca ajutam avand intentia de a primi multumiri, recunostinta sau alte onoruri, inseamna ca am actionat conditionat si avand intentii ascunse, provenite din ego.

   Modul cum te privesc ceilalti te va afecta atat timp cat te vei identifica cu ceea ce ei afirma despre tine.

   Universul nu aranjeaza nimic daca noi nu contribuim cu ceva la aceasta orchestatie. Cu alte cuvinte, Dumnezeu ne da, dar nu ne pune in traista. Suntem co-creatori in acesta lume si sa nu ne miram ca nu primim nimic, atat timp cat vibratia noastra interioara e doar de asteptare in a se intampla ceva.

   Pentru ca e un subiect foarte amplu, recomand spre lectura o carte care va poate aduce o alta perspectiva asupra banilor si a muncii pe care o desfasuram fiecare dintre noi: Tao al banilor, aparuta la Editura Mix.

 4. Homerillum zice:

  Excelent text. Cand il citesti simti cum se umple acea goliciune din tine. Asta pentru ca dincolo de cuvintele lui se ascunde valoare adevarata si substanta. Asa e! In societatea actuala omul e nevoit sa alerge mai tot timpul dupa bani. Chiar si sensul muncii sale dispare. Cadrele didactice se duc la munca dupa bani cu toate ca sensul muncii lor este educarea tinerilor. Medicul isi face treaba intotdeauna cu gandul la bani ca un om de afaceri si nu se mai gandeste la mentinerea sanatatii pacientului. Ce bani poate sa-i aduca lui un om sanatos!?

  Dar nu cadrele didactice si nici medicii sunt de vina. Sistemul e de vina. Sunt banii esenta vietii noastre??? Eu zic ca nu.

 5. Mariost07 zice:

  Totul depinde de Noi…trebuie sa ne bucuram de fiecare zi pentru ca e un DAR de la Dumnezeu..iar daca nu putem trai fara bani putem da si la altii…din putinul nostru,sigur vom fi mai fericiti..daruind.

 6. felicia zice:

  cu fiecare zi cand ai o sansa de a trai, sa multumesti pentru ce primesti!

 7. Daniel Mois zice:

  Superb articolul! Simplu, la obiect, si util in TREZIREA celor care doar alearga dupa bani, cautand sa-si umple golul interior…

 8. Din pacate, unii oameni uita sa-si traiasca viata asa cum o simt in adancul sufletului lor, sa se bucure de placeri mici si sa iubeasca oameni simpli. Au sufletul mutilat si Ego-ul inflamat. Toata compasiunea…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s