Din înțelepciunea Părintelui Arsenie Boca

Până nu-L găsesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ți găsesti nici sensul tău, nici sensul lumii.

Poziţia omului în creaţie e unică, suntem făpturile lui Dumnezeu, dar suntem şi realizarea noastră.

Pe Dumnezeu Il ai sădit, „inoculat”, latent, in structura ta spirituală. Tu eşti altoit cu un Om-Dumnezeu, absolut superior condiţiei tale pămanteşti. Prin aceasta şi tu eşt fiu al lui Dumnezeu. (…) Ne-a dat şi nouă puterea să fim fiii lui Dumnezeu. Dacă cineva e conştient şi trăieşte această evidenţă interioară şi pe celălalt plan al existenţei, unuia ca acela nici un rău nu i se mai poate intampla. Nici omoraţi nu pot fi, pentru că in ei prezenţa divină e forţă care face deşartă orice zvarcolire a răului asupra lor.

Incercările şi neliniştile vremii au şi ele un rost: ne provoacă la găsirea sensului ce-l avem in Dumnezeu, ca ultim reazim etern al liniştii, iar pe de altă parte ne conduc la găsirea de noi inşine, ca făpturi renăscute in Dumnezeu şi ajunse la libertatea spiritului.

Cand ajungem la cunoştinţa a ceea ce suntem de fapt, că avem o inrudire cu Dumnezeu, că locuieşte chiar in structura noastră spirituală, că suntem in pragul liberei alegeri a unei concepţii de viaţă de care să ne ţină, chiar de n-om fi pe placul lumii, atunci Dumnezeu aprinde candela şi luminează toată viaţa noastră cu concepţia creştină despre lume şi viaţă.

Să nu vă gândiţi niciodată că după moarte veţi moşteni împărăţia pe care n-aţi trăit-o încă de pe pământ.

Când dai, la început dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce ești.

Dumnezeu nu ne cere minuni. Acelea le face El.

Omul bun îi vede pe toţi oamenii buni, iar cel rău şi viclean învinuieşte, osândeşte şi vorbeşte de rău nu numai pe cei ce merg strâmb, ci şi pe cei ce merg drept.

Iubirea lui Dumnezeu faţă de cel mai mare păcătos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt faţă de Dumnezeu.

Dumnezeu nu uită de om cum uită omul de Dumnezeu.

Calea cea mai lungă pe pămant e de la urechi la inimă, incat ani de zile nu ajung, ca să-i dai de capăt.

Omul se roagă de Dumnezeu să-l scape de necazuri şi Dumnezeu se roagă de om să-şi schimbe purtările. Socotiţi acum, care de cine să asculte mai intai?

Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse.

Fapta bună este bună numai dacă este acoperită de smerenie.

Nu poţi propovădui împărăţia Cerurilor cu plumbii materiei pe aripi.

Mântuirea se lucrează numai pe ruinele egoismului.

Păstrarea capacităţii de incadrare in disciplină a unui suflet face dovada armoniei şi valorii sale.

Cine vrea să biruie lumea e dator să ia arma rar folosită a iertării, oricate necazuri ar pătimi de la oamenii lumii acesteia, ca unul ce vede că fraţii săi stau legaţi intr-o robie străină, in intunericul necunoştinţei de Dumnezeu şi de ei inşişi.

Până nu te-ai lepădat de tine, eşti o fântână seacă; iar dacă te-ai lepădat de tine şi te-ai dedicat lui Iisus, El te-a schimbat în izvor de apă vie. Numai aşa poate sufletul să ajungă la sine însuşi, la El – cel adevărat, lepădându-se de sine şi strămutându-se în Dumnezeu. Nu ştiu pe lume o biruinţă mai mare ca aceea de a te lepăda de tine şi a ajunge liber; e trăirea libertăţii duhului: “Adevărul vă va face liberi”. Deci, înţele­gem că fără (să plătim) această vamă a făpturii noas­tre vechi stăteam în minciună, încolţiţi de iluzii şi striviţi de roţile necesităţii fără ieşire, strânşi în acest cleşte. De aici ne scoate numai Iisus. Când se petrece aceasta? Când îl cunoaştem pe Iisus ca inimă a inimii noastre, ca suflet al sufletului nostru, îl putem cunoaşte numai în iubirea şi bucuria pe care o simţim când renunţăm la Eul nostru şi ne aflăm faţă către faţă cu Dânsul.

Omul se desăvârşeşte şi ajunge expresie supremă, când sufletul lui se recunoaşte în veşnicie, în infinit! – ceea ce e propria sa revelaţie. Adevărata restrişte a omului stă în faptul că nu izbuteşte pe deplin să-şi aducă la expresia supremă propria-i fiinţă, că e tulburat de eul şi îşi pierde vremea cu lucruri de nimic.

Cuvintele sunt ființe vii capabile să facă treaba la care au fost trimise.

Fii mai presus de cuvintele oamenilor: să nu te atingă nici lăuda, nici ocara din ele.

În mintea strâmbă şi lucrul drept se strâmbă.

Starea sufletului dincolo de mormânt este continuarea stării sale pământeşti, fie de viaţă, fie de moarte.

In necazuri se vede iubirea omului de Dumnezeu si de oameni.

Nimeni pe lume nu este absolut necesar pentru nimic. Vei fi sau nu, vei interveni sau ba, progresul, lumina tot se va face, cu tine sau fără tine. Există o energie ascunsă care mână lucrurile înainte. Să nu-ţi închipui, sărmană făptură pieritoare, oricât de bine ai fi înzestrat, că dacă nu eşti tu lucrurile n-au să meargă înainte. Lumina se face şi fără tine, pe deasupra capului tău. Poţi fi folositor; dar absolut trebuitor nu eşti pentru nimic.
Prin urmare, la ce străduinţa? Oricum vor sta lucrurile, tu îndeplineşte-ţi înainte menirea pe care o simţi, dacă o simţi. Câtă vreme auzi în tine glasul unei misiuni, continuă-ţi calea mai departe, oricâtă experienţă brutală ar fi venit să-ţi arate că ţelul crezut al străduinţei tale s-ar putea lipsi de munca ta. Ţi-a fost rănită prezumţia pe care ai avut-o? Poate că nu mai înţelegi rostul încordării, ci sensul utilităţii tale? Nu înceta să fii ceea ce ai fost. Isprăveşte ceea ce făceai ca şi cum n-ai fi încercat nici o dezamăgire.
Poate că, fără ştiinţa noastră, noi slujim vreunui scop al naturii, un scop care-i prea mare ca să-l înţelegem, prea vast ca să ni-l închipuim şi pentru care Dumnezeu ne-a pus în suflet impulsia oarbă pentru noi, dar luminată pentru El. Soldatul nu pricepe planul generalului, dar fără să-l priceapă îl aduce la îndeplinire. Întocmai aşa sună cuvântul Scripturii din Vechiul Testament: “Ori pricep, ori nu pricep, ori ascultă, ori nu ascultă, tu spune-le cuvântul Meu“…

Arsenie Boca


Acest articol a fost publicat în Dezvoltare spirituala și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Din înțelepciunea Părintelui Arsenie Boca

 1. Virginia Stanciu zice:

  De cate ori vizionez ceva despre Parintele Arsenie Boca, imi curg lacrimi cu adevarat din suflet si nu am indraznit sa dau prea multe interpretari acestor lacrimi, le las sa curga.

 2. andrei zice:

  stie cineva daca se pot gasi inregistrari cu vocea parintelui Arsenie?

 3. A zice:

  Oameni buni, am trait o perioada neagra de 2 ani..in depresii si ganduri negre, dar constructiva pentru ca m-a luminat. Am reusit sa o depasesc si sa ma transform datorita Parintelui….a smuls din mine raul si a construit pe ce i-a ramas un om mai bun. Mi-a aratat calea ce trebuie sa o urmez, meseria mea, vocatia mea si mi-a umplut sufletul de lumina. Mi-a redat viata.
  Sa va dea Dumnezeu liniste si bucurie in suflete, sa aveti puterea de a schimba vietile celor de langa voi in bine si sa va descoperiti pe voi prin Adevar. Doamne Ajuta!

 4. Rodica zice:

  Așa cum la Prislop găsești o liniște sufleteasca unica, mergeți si la biserica din localitatea Draganescu, jud. Giurgiu . Ai impresia ca auzi pasii Parintelui Arsenie.
  Localnicii spun vorbe minunate despre „PICTORUL” bisericii.
  Preotii bisericii din Draganescu, parca au primit duh de la ” PICTOR” !
  De acolo de unde este Parintele Arsenie, sa aibă grija de neamul românesc !

  • maria zice:

   Da. se gaseste un mic fragment in filmul ,, ARSENIE BOCA – OMUL LUI DUMNEZEU” care se gaseste si pe internet.

 5. Luciana zice:

  Minunat si inaltator!
  Stie cineva, cine interpreteaza coloana sonora?

 6. dorina zice:

  Frumos…doar daca citesti cu sufletul, intelegi.

 7. Bucuria strădaniei pentru Unitate în Simțire, întru Domnul Iisus, prin călăuzirea și deslușirea Părintelui, ne umple ființele de Încredere și Tărie. Mulțumim Doamne că ai trimis acestui popor al Tău, un asemenea Reper Viu pe Cale!

 8. Alina zice:

  Am fost in primavara la Prislop, la mormantul parintelui.M-am intors incarcata spiritual, cu niste raspunsuri in mine pe care le-am primit acolo, conectandu-ma la lumina pe care o raspandeste acel loc.Cand am intrat in grota, simteam ca nu mai vreau sa plec, simteam ca am ajuns intr-un izvor al iubirii si al binecuvantarii in care m-am „scaldat” minute bune.
  Cel mai frumos moment a fost cel in care m-am oprit intr-un loc mai ferit, unde maicutele aranjau florile aduse de pelerini. De langa ele s-a desprins un copil, care a venit la mine si mi-a intins zambind o sticluta de mir. Il port mereu in poseta.
  Simt si acum pacea de acolo.
  Doamne, binecuvanteaza-ne pe toti!

  • Solarris zice:

   Orice „intalnire” cu Parintele Arsenie – fie ca e vorba de pelerinaj sau de citirea cartilor lui – este o mare binecuvantare spirituala pentru noi, toti. A schimbat viata multor oameni si inca o face si acum, de acolo unde este.
   Deschisi doar sa fim sa-i primim invatatura si permanenta iubire ce o revarsa peste noi.
   Binecuvantata fii si tu, Alina!

  • felicia zice:

   Misiunea ce am primit-o, daca ne dam seama, ne va da satisfactia „lucrului bine facut” si vom primi mereu sprijin in realizarea ei, atunci cand puterile ne lasa sau ne poticnim. Asa ne ajuta Dumnezeu sa ne desavarsim menirea.

 9. Adrian zice:

  Capabile cuvinte! 🙂

 10. ligia zice:

  Va multumesc. Inpresionata pana la lacrimi… Ma rog parintelui pentru iubire ,intelegere si bunatate intre oameni.

 11. Sebastian zice:

  Si pentru ca s-a deschis un subiect atat de drag multora dintre noi, va recomand sa vizionati si urmatoarele filme:

  Arsenie Boca – Film documentar

  Parintele Arsenie Boca – Taina Iubirii

  • Solarris zice:

   Multumiri, Sebastian, pentru reamintire. Pe Youtube mai pot fi gasite si alte piese radiofonice si filme documentare despre Parintele Arsenie pe care va invit sa le vizionati.

 12. Dana Avel zice:

  Sunt cuvinte adevarate care-ti strabat sufletul si ajung la inima. Ma bucur cand va citesc, cuvintele voastre au puterea sa ne aduca aminte de starle, de emotiile si de partile frumoase pe care fiecare dintre noi le are, doar ca sunt acoperite de „praful timpului”

 13. pavel zice:

  Daca ai citit o data, mai citeste de 2 ori, intelege si viata ta se va schimba in bine cum nici n-ai indraznit sa visezi. Suuces!

 14. Anita zice:

  Multumesc mult !!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s