Fă lucruri bune! (povaţă din China antică)

Motto: Ne naştem cu o fire fără cusur, dar, după ani de trecere prin lume, ne lepădam de ce ne-a fost dat şi învăţăm să ne prefacem. – LAO ZI

… Fă din aceste cuvinte un motto pentru sistemul tău de gândire: “Fă lucruri bune, şi nu face lucruri rele!” Gândurile rele te plafonează; gândurile bune, în schimb, îţi stimulează dorinţa de a fi sănătos, fericit şi de a avea succes.

Iată o povaţă din China antică, atribuită unui personaj fictiv pe nume Cuib-de-Pasăre:

Cu mult timp în urmă, locuia în China un călugăr care obişnuia să se caţere într-un copac anume în fiecare zi, ca să mediteze. Vânturi puternice şi ploi puteau să scuture copacul, călugărul se aşeza confortabil, cât mai sus, pe crengi. Din pricina asta, oamenii din satul învecinat l-au poreclit Cuib-de-Pasăre.
Mulţi dintre sătenii aceştia treceau pe sub copacul unde era călugărul când mergeau la vânătoare sau la adunat vreascuri din pădure şi, după o vreme, s-au obişnuit cu el. Unii au început să se oprească şi să-i povestească lui Cuib-de-Pasăre grijile lor. Le plăceau lucrurile pe care le spunea şi în curând a devenit faimos pentru vorbele bune şi pline de înţelepciune.
În câţiva ani, s-a răspândit vestea înţelepciunii călugărului în tot ţinutul. Veneau străini în pădurea îndepărtată ca să-i ceară sfatul. Până şi guvernatorul provinciei s-a hotărât într-o zi să îl viziteze pe Cuib-de-Pasăre, ca să discute cu el lucruri importante. Aşadar, într-o dimineaţă de primăvară, guvernatorul a pornit în căutarea călugărului. După ce a călătorit mai multe zile, a găsit într-un final, în pădurea deasă, copacul lui Cuib-de-Pasăre. Călugărul stătea liniştit, cocoţat pe ramurile din vârf, bucurându-se de ciripitul păsărilor şi de căldura primăverii.
Privind în sus, guvernatorul a strigat:
– Cuib-de-Pasăre! Sunt guvernatorul acestei provincii şi am bătut drum lung ca să vorbesc cu tine! Am o întrebare extrem de importantă!
Guvernatorul a aşteptat un răspuns, dar a auzit numai sunetul plăcut al frunzelor foşnind, agitate de vântul uşor. Guvernatorul a continuat:
– Iată întrebarea mea: spune-mi, Cuib-de-Pasăre, care este învăţătura cea mai de preţ pe care au rostit-o toţi înţelepţii? Poţi să-mi spui care e lucrul cel mai important pe care l-a spus Buddha?
O pauză lungă – din nou, s-a auzit numai foşnetul frunzelor. În cele din urmă, călugărul a răspuns, din copac:
– Iată răspunsul la întrebarea dumneavoastră, domnule guvernator: să nu faci lucruri rele. Să faci întotdeauna numai lucruri bune. Asta au gândit toţi Buddha din lumea asta.
Dar guvernatorul s-a gândit că nu se poate să fi călătorit două zile pentru un răspuns atât de simplu! Enervat, a bodogănit:
– Să nu faci lucruri rele, să faci întotdeauna numai fapte bune! Asta o ştiu de când aveam trei ani, călugăre!
Privind în jos la guvernator, Cuib-de-Pasăre i-a răspuns, zâmbind amar:
– Da, copilul de trei ani ştie lucrul ăsta, dar omului de optzeci de ani încă îi pare dificil să o facă!”
 

Atunci când ţi se pare greu să faci fapte bune, caută-l în tine pe copilul de trei ani la care s-a referit Cuib-de-Pasăre. Oferă-ţi darul de a auzi gândurile din copilărie, când deprinderile tale nu erau încă înrădăcinate!

Sursa: Fără scuze! Năravul din fire… are lecuire –  Wayne Dyer
Acest articol a fost publicat în Metafore terapeutice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Fă lucruri bune! (povaţă din China antică)

 1. PATRICIA zice:

  Sunt incantata de voi, de perceptele ce cu multa dragoste le asezati in pagina…as mai adauga ca…sa nu treaca nici o zi din viata, fara sa facem macar un lucru bun, cat de mic ar fi el…toate sunt contorizate si transmutate la nevoie – fiti binecuvantati!

 2. talpan liliana zice:

  Macar gandind ca ceea ce facem se intoarce la noi,n-ar trebui sa facem rau

 3. Lacky zice:

  ,,…Faptele bune se constituie intr-un ,,rezervor” de energie . E ca si cand ar exista o banca si toate faptele noastre bune se aduna intr-un cont . Din acest ,,cont ‘ ,cu energia depusa aici putem rascumpara orice si aduce mult bine in existenta. Putem rascumpara greselile altora sau ale noastre,putem cere amanari sau putem grabi evenimentele..Cu cat contul e mai solid cu atat vom fi mai puternici.Asa lucreaza marii vindecatori,de aici isi extrag energia ,din suma faptelor bune acumulate vieti si vieti la rand Data viitoare o sa va arat cum puteti accesa ,,contul personal „, pentru ca exista o anumita formula de apelare si anumite conditii .”

  • Teodora zice:

   Contul meu este plin cu greseli , fapte rele ….
   Cele bune le contorizeaza Cel de Sus si cand fac ,imi verific soldul din primul cont , imi scot greselile ,le numar si reactualizez lista de cumparaturi !
   In felul acesta , incerc sa nu le mai repet si atunci sacosa mea se umple cu alte valori si mai de calitate decat mi-am permis pana in clipa de fata !
   Teodora

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s