Legea Flexibilitatii

Flexibilitatea ne ofera mult mai multe decat pasivitatea sau rezistenta; folosindu-ne activ de tot ceea ce se iveste, imbratisand chiar si situatiile cele mai dureroase, putem sa ne rezolvam dificultatile in mod eficient, pe masura ce le privim ca fiind toate o forma de antrenament spiritual.

Intotdeauna urmeaza ceea ce ti se cere sa accepti. Urmeaza si intoarce lucrurile astfel incat sa fie bine. (Robert Frost)

In comparatie cu rezistenta rigida, flexibilitatea implica o acceptare pragmatica a momentului prezent – acceptarea a noi insine, a celorlalti, si a situatiei prezente. Acest lucru nu implica deloc o toleranta pasiva a ceea ce nu ne place si nici nu insemneaza ignorarea injustitiilor sau permiterea victimizarii.

Flexibilitatea cere o stare de constiinta alerta si expansiva, care nu insemneaza doar „a ne lasa dusi de curent”, ci a imbratisa si a ne folosi de fiecare curent, in mod constructiv. Stapanind aceasta lege, putem transforma obstacolele in trepte si problemele in sanse; atunci cand vanturile puternice bat, nu numai ca acceptam si toleram aceste vanturi, ci inaltam chiar mori de vant !

Legea Flexibilitatii poate sa apara la inceput nerealista si idealista, aducand in discutie o varietate de intrebari cum ar fi „dar daca suntem atacati pe strada sau se intampla o tragedie unei fiinte iubite? Cum „imbratisam” asa ceva?” Asemenea intrebari sunt cinstite si importante, insa raspunsul se rezuma in esenta la aceasta: in lume exista atat placere deosebita, cat si durere mare si injustitie. Atunci cand ceva dureros se intampla unui grup de persoane, unii dintre ei rezista mental aflandu-se in soc total, refuz si teroare.

Ei sunt cei care sufera cel mai grav, cum se intampla cu copacii cu crengi rigide care sunt rupte de vant. Altii din acelasi grup de persoane in schimb isi vor fi cultivat abilitatea de a fi maleabili, de a accepta si trai situatia complet, pastrand in gand imaginea de ansamblu, cu perspectiva faptului ca asa se prezinta lucrurile. Ei isi accepta emotiile si le exprima in intregime, dar la fel ca ramura care se indoaie nu se rup, ci isi revin inapoi. Nefiind impiedicati de rigiditate mentala sau de ideea de rezistenta, ei pot raspunde in mod eficace si creativ.

Mare putere este ascunsa in flexibilitate. Cu ea, invatam sa tratam soarele si ploaia, caldura si frigul, ca egali. Simtim cum in viata intampinam mai putina durere, mai putina lupta, atunci cand in loc sa rezistam raspundem; tratam durerea ca pe o incercare si ne folosim de ea cat putem de bine, chiar si numai pentru a invata ceva prin ea.

Daca cineva vine in viteza catre noi pe calea vietii in loc sa ne gandim „nu este corect, nu are voie sa faca asa ceva!” mai mult ne ajuta sa folosim Legea Flexibilitatii sarind imediat la o parte, si considerand eventual situatia ca un test de viata menit sa ne verifice reflexele.

Artele martiale Aikido si T’ai Chi, care reflecta si intruchipeaza Legea Flexibilitatii sunt fondate pe „ne-rezistenta”. Cand esti impins, trage; cand esti tras, impinge; si cand o forta vine in calea ta, da-te la o parte. Toatele lucrurile sunt spre binele nostru mai inalt, daca stim sa ne folosim bine de ele.

Atunci cand privim viata numai din punctul nostru personal de vedere, cu mentalul conventional, cu siguranta nu ne vom simti prea „recunoscatori” pentru unele evenimente, cum ar fi probleme financiare sau o gripa. Aceasta lege ne spune totusi sa ne largim viziunea dincolo de noi insine pentru a vedea imaginea in ansamblu astfel incat sa putem aprecia cum fiecare intamplare, chiar daca ne-a aparut pozitiva sau negativa la timpul respectiv serveste ca o sansa de a deveni mai puternici in Spirit. Stresul apare atunci cand mintea rezista la ceea ce ne prezinta viata – pot fi situatii, persoane, sau emotii. Fraze de tipul „As fi vrut…” sau „Ei (n-)ar fi trebuit sa…” reflecta starea de rezistenta in fata a ceea ce este.

Atunci cand privim insa tot ceea ce intalnim ca fiind o lectie potentiala care cu timpul s-ar putea sa ne faca mai puternici, mai inteligenti sau mai intregi, trecem de fapt peste asteptarea sau judecata facuta „despre” ceea ce este si imbratisam in schimb viata.

Viata s-ar putea sa nu fie corecta intotdeauna din punctul de vedere al mentalului limitat, dar privind lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, legile spirituale isi mentin adevarul. Flexibilitatea implica formarea unei atitudini de genul: „Ok, aici sunt si acesta sunt; am sa ma straduiesc sa actionez cat pot de bine in aceasta situatie”. Asa cum fiecare posibilitate contine si probleme, tot la fel fiecare problema aduce cu sine si o posibilitate.

„Da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba ceea ce pot, si intelepciunea de a cunoaste diferenta”.

Flexibilitatea ne permite sa ne bucuram de situatii care in alte conditii ne-ar face nefericiti, cum ar fi o schimbare in finante sau sfarsitul unei relatii. Uneori flexibilitatea insemneaza ca trebuie sa fim atenti la ambele parti dintr-o problema sau eveniment, dar sa ne concentram pe partea cea mai buna din orice situatie. De exemplu, oricat de dureroasa ar fi o ruptura intr-o relatie, ea face loc pentro o noua sansa, pentru o noua iubire.

Pisicile sunt maestre in arta flexibilitatii: atunci cand o pisica vrea sa treaca printr-o usa si cineva ii blocheaza trecerea ea incearca sa mearga la inceput intr-o directie, apoi in cealalta, si din nou in cealalta; este persistenta, dar stie si cand sa se opreasca, sa se relaxeze si sa astepte alta sansa. La fel ca si pisicile, nici noi nu avem nevoie sa ne irosim energia rezistand sau devenind iritati din cauza unor circumstante pe care n-avem cum sa le evitam.

Flexibilitatea insemneaza acceptare totala si neconditionata a ce suntem, cu cine suntem si ce facem in acest moment, pe masura ce invatam si crestem si ne folosim eficient de ceea ce este in fata noastra. Acest lucru poate necesita o schimbare de atitudine, desi nu neaparat o schimbare de comportament. Daca ne dam seama atunci cand criticam pe altii sau le punem porecle, trebuie sa ne dam seama ca si in ceea ce ne facem noua insine trebuie sa ne acceptam si sa ne oferim iertarea pentru greselile facute.

Flexibilitatea inseamna a ramane adaptabil; la fel ca apa, luam forma recipientului in care intram, si care este „momentul prezent”. Ne deschidem vietii la orice nivel putem sa o facem.

Legea Flexibilitatii este paralela cu Legea Perfectiunii insa are scopul si accentul pus pe lucruri putin diferite. Practicand Legea Flexibilitatii ramanem deschisi pentru experimentare mai degraba decat sa evitam inaltimile si adancimile. Traim mai plenar.

Putem aplica legea flexibilitatii in serviciu, in relatiile noastre, sau in orice alt aspect din viata noastra de fiecare zi. Eliberati de nevoia de a rezista invatam arta fericirii fara motiv. Stapanind aceasta lege le-am stapanit pe toate.

Urmatoarele exercitii pot sa ne ajute sa obtinem alinierea cu Legea Flexibilitatii prin experimentare si aplicare directa.

Experienta Flexibilitatii

Acest exercitiu se face cu un partener si ofera experienta fizica a acceptarii asa cum este ea aplicata in artele martiale de gradul cel mai inalt, ca dealtfel orice situatie din viata de fiecare zi:

Stam in pozitie naturala, cu picioarele departate cat latimea umerilor, si intindem un brat inainte. Rugam partenerul de exercitiu sa ne prinda usor de incheietura mainii sau de antebrat si sa ne traga inainte, ca si cum ar vrea sa mergeti undeva impreuna.

In timp ce partenerul ne trage de brat facem un pas inainte pentru a nementine echilibrul si rezistam tragand invers, catre noi. Examinam senzatia pe care o avem atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional.

Rugam partenerul sa repete actiunea, si de data aceasta imediat ce el sau ea incepe sa ne traga de brat facem doi pasi inainte si impingem usor partenerul in directia in care ne tragea. Cu alte cuvinte, in loc sa rezistam fortei, ne aliniem cu ea, si ne-o insusim.Examinam iarasi senzatia pe care o avem atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere emotional. De aceasta data nu am acceptat tragerea partenerului in sensul de supunere resemnata sau toleranta pasiva si nici nu am facut nimic activ impotriva ei; ci mai degraba am folosit-o noi insine.

Dupa ce schimbam rolurile cu partenerul ne comparam impresiile.

Aplicarea Legii Flexibilitatii

Ne gandim la situatiile sau incidentele in care manifestam tendinta de a ne lupta sau de a rezista.

Ne gandim cum am putea aplica flexibilitatea pentru a imbratisa si a merge impreuna cu fortele din viata noastra.

Observam reactia noastra atunci cand incepem sa ne contractam, sa ne stresam, sa rezistam, sa ne retragem, sa „inghetam” sau sa ne luptam intr-o situatie sau incident. Ne punem intrebarea: „cum ar fi daca as merge activ cu aceasta forta, si as folosi-o pentru mine” ?

Sursa: The Life You Were Born to Live, Dan Millman
Reclame
Acest articol a fost publicat în Dezvoltare spirituala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Legea Flexibilitatii

 1. Margareta zice:

  Merita cugetat la cele expuse, chiar repetitiv si adaptat situatiilor intampinate.
  Frumoasa si metafora lui Radu.

  Intrebarea care ma framanta este legata de ideea de „a te indoi sau a te rupe”, eventual chiar „a te indoi sau a prefera sa te rupi, sau ‘”a fii rupt'”, constient fiind de posibilele consecinte ale „neindoirii”; deci este vorba despre „a alege”.

  Ma refer, in mod express , la o categorie de situatii cu un specific foarte particular: a fi „flexibil” („capul plecat sabia nu-l taie”) pentru a supravietui sau a ‘trai bine’, ori „sa te rupi” sub imperiul unor principii etice pe care NU POTI sa le incalci.

  Isus si Decebal au ales „ruperea” (in plan fizic). Dar cati din „muritorii de rand”, care s-au succedat pe parcursul a doua milenii au inteles sensul adanc al „ruperii” lor si mesajul pentru urmasi?
  Poate nu e o coincidenta contemporaneitatea lor (usor relativa, poate ,mai curand, succesiunea lor imediata)!
  Nikola Tesla s-a tot „indoit’, dar pana la urma tot a fost „rupt”; Mihai Eminescu nu s-a „indoit” si… Ce si cat ar mai fi daruit omenirii intr-o viata ne-„franta”?

  Poate veti spune ca asta este istoria unor „piscuri”, divine si/sau umane. De acord, desi multe nu stim din trecutul mai indepartat sau mai apropiat al omenirii.
  In viata curenta a zilelor noastre, apare si creste o multitudine de situatii cu referinta la etica sociala si etica viului: E-urile din alimentatie, furtunoase campanii de vaccinare mondiala, ingineria genetica, sumbra, puternica si oculta „mana” financiara, documentele de identitate biometrice cu implantare de cip (chip), etc.

  Cum sa folosim practic flexibilitatea, in respectul principiilor morale si respectul demnitatii umane?
  „Quo vadis, homine?”

  • Solarris zice:

   calea sufletului este diferita de la o persoana la alta, margareta…
   este adevarat, vorbim si de alegeri, dar cu mult mai indepartate de existenta asta terestra. ruperile, indoirile pot avea valente diferite in functie de planul de viata ales de fiecare suflet: pe unii acestea treb sa ii invete poate lectia smereniei (opusul ego-ului cu care au venit in aceasta viata), pe altii treb sa ii invete lectia iertarii si a iubirii neconditionate fata de cei care incearca sa-i rupa, pe altii trebuie sa ii transforme in oameni puternici petru a-i putea ajuta la rindul lor pe altii. uneori, ruperea totala poate fi si un semn al incheierii misiunii acelei persoane in spatiu terestru.
   dupa cum vezi sint multe nuante si lectiile sint mult mai diverse decit cele citeva exemple pe care le-am oferit mai sus.

   referitor la penultimul tau: ce crezi ca se afla in spatele acestui mare „bombardament” informational la care sintem toti supusi?

   • Margareta zice:

    Sigur ca situatiile se preteaza la discutii de la caz la caz.
    Dar ma intreb daca cineva chiar crede ca victimele „atentatului” asupra turnmurilor gemene sau ale accidentului aviatic suferit de reprezentantii Guvernului polonez, au fost beneficiarii unui „happy end” karmic.
    Cat despre „bombardamentul” informational, cred ca are si o fata nevazuta, ca si Luna, la fel de greu de demonstrat, dar – posibil – mai periculos pentru omenire si viata pe planeta Pamant.

 2. raluca zice:

  Foarte interesant acest articol.
  In vreme ce il citeam ma gandeam ca practic aceasta lege a flexibilitatii are legatura cu acceptarea faptului ca noi ca oameni nu avem decat un control restrans asupra vietilor noastre, ca exista lucruri pe care nu le putem influenta, nu le putem schimba, nu le putem „ordona” dupa cum dorim.
  Mi se pare ca de multe ori incercam sa controlam oamenii, situatiile, sa facem de asa maniera ca acestea sa corespunda dorintelor noastre.
  Si parca pe masura ce controlul exercitat e mai mare, cu atat mai mult lucrurile nu ies cum ne-am dori.

  • Solarris zice:

   daca anumite evenimente sau situatii din viata noastra nu pot fi controlate, ceea ce cu siguranta putem controla si schimba este perceptia noastra asupra a ceea ce ni se intimpla.
   dorinta de control a tot si a toate vine intotdeauna dintr-un puternic ego, caruia nu-i place sa piarda niciodata, indiferent daca situatiile impun o alta maniera de abordare.

 3. Radu Albota zice:

  “Da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba ceea ce pot, si intelepciunea de a cunoaste diferenta”.
  Am auzit atat de des si de la atat de multi oameni aceste cuvinte… si totusi atat de putini le urmeaza!

  Citind articolul, in minte mi s-a format o imagine: o culme, a unui deal sau a unui munte, ai carui versanti sunt instinctele noastre, LUPTA (unul dintre ele) si FUGI (celalalt). Culmea muntelui, acolo unde cei doi versanti se intalnesc, reprezenta FLEXIBILITATEA, pe care o inteleg ca o dominare si subordonare inteligenta a celor doua pulsiuni naturale.

  Ca baietandru si mai apoi ca adolescent am admirat diverse stiluri de lupta, dar in ultimii ani, concluzia la care am ajuns este aceea ca aikido este cel mai inteligent dintre ele (daca chiar e nevoie sa lupti). Iar foarte recent, am invatat ca poti practica si aplica principiile aikido in orice domeniu (social, profesional, emotional, etc.). Si asta inseamna flexibilitate.
  Un articol inspirat si interesant. Multumesc, Solarris!

  • Solarris zice:

   flexibilitatea ma trimite mereu cu gindul la a sti sa inotam – nu contra curentului apei -, ci odata cu apa; a te ajuta de curentii apei pt a inainta, caci orice cramponare sau opunere poate conduce fie la un naufragiu nedorit sau chiar la inec.
   sau daca e sa fac o alta comparatie, ar fi aceea a apei care ia forma vasului in care este turnata.

   … si de cele mai multe ori, lipsa de flexibilitate provine dintr-o rigiditate la nivel de spirit, atasament profund fata de idei, judecati, mentalitati care, desi stim ca nu ne sint folositoare si chiar sint paguboase, continuam sa le mentinem, pina cind viata – prin Inteligenta Divina – ne da cite o lectie transanta prin care ni se cere sa ne schimbam sistemul de valori.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s