Cunoasterea interioara prin… alimentatie (II)

alimentatieNota: primele parti ale acestui articol pot fi citite aici si aici

Influenta ranii de respingere asupra greutatii

Atitudinea interioara a unei persoane care are aceasta rana este Eu sunt un nimic … trebuie sa ocup cât mai putin loc posibil … nimeni nu si-ar da seama daca as disparea … nu ma intereseaza placerile fizice …, prefer sa îmi alimentez mentalul… Având o astfel de atitudine interioara, o astfel de persoana nu se poate îngrasa, din moment ce vrea sa dispara, sa ocupe cât mai putin loc, sa fie „invizibila”.

Este o persoana care manânca foarte putin, desi de mai multe ori pe zi si chiar daca alege alimente care pot îngrasa, nu îsi modficica greutatea. Pe lânga acest lucru, astfel de persoane, fiind genul nervos, au în general un metabolism rapid, acesta fiind un alt motiv pentru care nu se îngrasa. În schimb, îsi uzeaza mai mult aparatul digestiv.

În aceasta categorie sunt incluse acele persoane care au respins modul în care erau hranite de catre mama lor, fizic sau afectiv. Nu s-au simtit iubite si acceptate asa cum erau, probabil înca din momentul nasterii. Aceste persoane sunt specialiste în negare. De exemplu, pot chiar sa jure ca nu manânca niciodata dulce, desi este fals. Pot spune ca nu le place ceva, fara sa îsi dea seama ca aceasta „negare alimentara” provine din faptul ca nu savureaza cu adevarat alimentele. De altfel, rana de respingere este adeseori cauza problemelor legate de alcool si droguri, dar aceste persoane refuza sa admita faptul ca ar putea avea o problema de acest fel, din cauza usurientei lor de a nega realitatea.

Influenta ranii de abandon asupra greutatii

Atitudinea interioara a unei persoane care sufera de abandon se poate vedea, printre altele, în urmatoarele afirmatii: Am nevoie de mai multa atentie, de suport, de sustinere, nu am niciodata destul. Cei care întretin aceasta atitudine niciodata nu este destul pot consuma o mare cantitate de mâncare, pentru a se umple, fara însa sa se îngrase. Aceste persoane auprimit de obicei multa atentie din partea mamei lor, sau cea care a îndeplinit rolul de mama, dar deoarece cred ca nu au primit niciodata destul, nu pot recunoaste acest lucru. Astfel încearca tot timpul sa umple acest gol, în relatia cu parintele de sex opus, convinsi fiind ca, daca acel parinte le arata dragostea, acordându-le atentie, acest lucru arata faptul ca sunt demne sa primeasca aceasta afectiune. Cred de asemenea ca, a primi atentie este singurul mod de a simti dragostea celorlalti. Atunci când nu primesc atentia sau sustinerea dorita, se simt abandonate. Îsi manifesta deceptia prin alimentatie, fara însa sa se îngrase nici un singur kilogram, deoarece au credinta ca „nu au destul”. Aceste abuzuri le afecteaza sistemul digestiv, la fel ca în cazul ranii de respingere.

Influenta ranii de umilire asupra greutatii

Atitudinea interioara a celor care sufera de aceasta rana este diferita de cea a celor care sufera de alte rani. De ce? Deoarece tot ceea ce are legatura cu satisfacerea simturilor le confera acestor persoane un puternic sentiment de importanta si de placere. De fapt, cei care se nasc cu aceasta rana au nevoie sa învete sa savureze din plin placerile aduse de cele cinci simturi ale lor, fara sa se simta vinovati si mai ales, fara sa creada ca sunt nedemni de dragostea divina. O astfel de persoana îsi atrage, înca din copilarie, situatii în care este umilita, atunci când încearca sa se bucure de placerile simturilor.

În acelasi timp, învata de foarte timpuriu ca nu este bine sa fii senzual. Atrage acest comportament negativ din partea celorlalti, pentru a constientiza faptul ca si ea, la rândul ei crede acelasi lucru, desi este vorba despre o falsa credinta.

Daca faci parte dintre persoanele care sufera de rana de umilire, cu siguranta îti amintesti mai multe incidente în care parintii sau profesorii te puneau într-o situatie umilitoare, mai ales la nivel fizic. De exemplu, atunci când îti murdareau hainele sau mâncai mult mai mult decât ceilalti sau atrageai privirile celorlalti prin miscari senzuale. În plus, esti probabil o persoana foarte spirituala, având intentia de a fi pe placul lui Dumnezeu, prin orice mijloace posibile. Oamenii care sufera de aceasta rana se tem cel mai mult ca sunt nedemni în fata lui Dumnezeu.

Ceea ce nu realizeaza majoritatea acestor persoane este faptul ca, din cauza culpabilitatii lor si a gândurilor denigratoare fata de ele însele, nu sunt în stare sa simta o placere adevarata. Aceste persoane au învatat, înca din copilarie ca nu este bine sa se bucure de mâncare, ca este egoist sa se gândeasca mai întâi la propriile lor placeri. Au fost învatate ca trebuie sa se ocupe de fericirea si de placerea altora înainte de propria lor fericire. Si pentru ca fac acest lucru în continuare si nu primesc nimic în schimb, se consoleaza prin mâncare.

De aceea persoanele care sufera de rana de umilire sunt cele care se îngrasa cel mai repede si mai usor. Nu atât alimentele sunt cele care le îngrasa, cât atitudinea lor interioara.

Spre deosebire de rana de respingere si cea de abandon, persoanele care au rana de umilire au o atitudine interioara conform careia totul este „prea mult”. Spun sau cred ca Iar manânc prea mult, trebuie sa ma opresc. Acest lucru explica de asemenea faptul ca de multe ori considera ca nu manânca mai mult decât altii, fiind surprinse ca au un surplus de greutate. Fiind însa foarte atrase de placerile simturilor, aceste persoane îsi pierd controlul în ceea ce priveste alimentatia si se ascund când fac acest lucru, fiind cuprinse de rusine. La acestea se adauga faptul ca, cu cât încearca sa se convinga mai mult sa nu mai manânce, cu atât vor mânca mai mult.

Influenta ranii de tradare asupra greutatii

Atitudinea interioara a celor care sufera de tradare este nu vreau sa pierd nimic … vreau sa gust din tot … pot sa fac ceea ce vreau … nu trebuie sa respect regulile celorlalti, nici pe cele ale corpului meu … eu sunt cel care ma controlez si nu ceilalti.

În copilarie, aceste persoane s-au simtit controlate în alimentatie. Parintii erau cei care alegeau pentru ei. Iar acum încearca sa recupereze ceea ce au pierdut, imediat ce au ocazia. Sunt genul de copii care atunci când parintii nu sunt de fata manânca alimentele interzise de catre acestia. Copiii controlati astfel nu au primit hrana afectiva care ar fi trebuit sa le împlineasca în mod normal nevoile. Dragostea pe care au primit-o de la parintii lor era prea posesiva si controlanta.

Au fost educati de catre parinti care i-au iubit în functie de credinte le lor, plecând de la ceea ce au învatat la rândul lor, de la propriii lor parinti si nu în functie de nevoile copilului. Astfel de persoane nu gusta cu adevarat alimentele, deoarece adauga imediat sare sau condimente în ele. Încearca sa le adauge cât mai multe condimente, papilele lor gustative nu sunt satisfacute, încercând sa schimbe gustul fiecarui aliment.

În plus, pentru ca sunt persoane care manânca foarte repede, acest lucru împiedica creierul sa primeasca la timp mesajul conform caruia corpului nu îi mai este foame. O astfel de persoana refuza, în majoritatea timpului, sa fie controlata de altcineva, cu atât mai putin de propriul sau corp. Cei care sufera de tradare nu îsi asculta corpul, astfel ca adeseori manânca mai mult decât este necesar.

Se simt apoi vinovati, stiu si simt ca au mâncat prea mult. Iar culpabilitatea este cea care îi face sa se îngrase. În cazul femeilor, se îngrasa zona soldurilor si a pântecelui, în timp ce barbatii se îngrasa mai mult la nivelul umerilor si al burtii. Datorita acestei aparente mai robuste a paritii superioare a corpului, acestia din urma încearca, în mod inconstient, sa arate cât de puternici si capabili sunt. De aceea sunt considerati mai degraba persoane puternice decât grase sau obeze.

Influenta ranii de nedreptate asupra greutatii

Persoana care sufera de nedreptate are urmatoarea atitudine interioara: Trebuie sa fiu perfect în orice, mai ales în ceea cepriveste actiunile si înfatisarea mea … nu am voie sa trisez … trebuie sa fiu atent la ceea ce manânc pentru a avea un corp perfect.

Este persoana care se controleaza cel mai mult. Fiind foarte exigenta cu ea însasi, aceasta nu suporta sa se îngrase câteva kilograme. Îsi verifica tot timpul greutatea si tine regim imediat ce apare o fluctuatie oarecare. Multe astfel de persoane tin regim toata viata, de teama ca se vor îngrasa. De fiecare data când se abat de la regimul “impus” se simt foarte vinovate si îsi promit sa nu mai faca asa ceva. Reusesc pentru o perioada, dar pentru ca au limite, ca toata lumea, la un moment dat le va fi aproape imposibil sa se mai controleze.

Vor încerca sa îsi ascunda slabiciunile alimentare si vor refuza sa admita ca îsi pierd la intervale regulate controlul. În plus, aceste persoane care au un astfel de comportament nu îsi dau seama ca pierderile de control se datoreaza de fapt controlului pe care îl exercita în alte domenii, cautând mereu perfectiunea în tot ceea ce fac.

Sa luam exemplul unei zile oarecare, în care o persoana si-a impus o multime de sarcini, mult peste limitele ei. Foarte probabil, la sfârsitul zilei va dori sa se „recomenseze” si îsi va pierde controlul asupra alimentatiei. Chiar merit lucrul acesta îsi va spune ea. De altfel, meritul este o notiune foarte importanta pentru cei care sufera de nedreptate. De aceea, dupa ce si-a controlat toata ziua vocea interioara, care îi spunea ca a ajuns la limita, o astfel de persoana îsi pierde controlul.

Mâncarea fiind o reflectare a ceea ce se întâmpla în interior, se dovedeste a fi un mijloc excelent pentru a ne da seama când cineva a fost prea exigent fata de sine însusi. Aceste persoane ajung sa se îngrase în timp, dar, în general, kilogramele în plus se vor repartiza uniform pe întreg corpul. Culpabilitatea este cea care le face sa se îngrasa. Ajung din nou sa tina regim, iar cercul vicios reîncepe. O astfel de persoana este la fel de intoleranta fata de alte persoane care se îngrasa, cum este fata de ea însasi.

Concluzie

În concluzie putem spune ca, atunci când sunt activate ranile de respingere si de abandon, persoanele în cauza nu se pot îngrasa, indiferent de cât de mult manânca. De ce? Din cauza motivatiei pentru care manânca. Persoanele care se îngrasa sunt influentate de celelalte trei rani, de umilire, de tradare sau de respingere.

Surplusul de greutate este repartizat diferit în corp, în functie de rana activata. În urma influentei acestor rani, când te recunosti în una dintre descrierile de mai sus, poti sa descoperi care dintre rani este mai activa si mai putin acceptata în viata ta actuala. Este foarte posibil sa fii influentat de mai mult de o rana, în acelasi timp. De exemplu, în cazul unei persoane masochiste, la care se activeaza rana de umilire, care timp de o saptamâna nu îsi poate frâna pofta de a mânca multe prajituri si care apoi tine un regim.

Decizia de a tine un regim va fi influentata de partea sa rigida – rana de nedreptate.

Reamintesc faptul ca, principalul motiv pentru care se îngrasa o persoana, este culpabilitatea, urmata de non-acceptarea propriei persoane, care se manifesta atât la nivelul alimentatiei cât si la nivelul altor aspecte. Cu cât îti asculti mai putin nevoile alimentare, cu atât îti asculti mai putin nevoile în general. Acesta este motivul pentru care te simti vinovat. Acest lucru nu înseamna ca cei care nu se îngrasa nu se simt vinovati. Însa culpabilitatea în cazul lor le va afecta altfel corpul. În loc sa se îngrase, pot avea probleme de sanatate sau accidente. Când culpabilitatea le afecteaza greutatea, partea rigida, controlanta sau masochista este cea care conduce.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dezvoltare personală. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s