Cunoasterea interioara prin…alimentatie (I)

In articolul Mastile si ranile sufletului nostru, sunt descrise cele 5 tipologii de rani sufletesti pe care ni le cream de-a lungul vietii, in scopul de a atrage atentia, iubirea sau aprecierea din partea celor din jur. Exista, de asemeni, o corelatie intre aceste 5 tipologii si tipul de alimentatie pe care uzitam sa il consumam.

Rana de respingere si alimentatia

(masca- fugarul)

Atunci când este activata rana de respingere si aceasta te influenteaza sa te controlezi, este posibil sa nu ai pofta de mâncare, sa mesteci în gol mâncarea. Nu mai simti nimic, nici macar nu mai simti faptul ca corpul tau are nevoie de mâncare. Iar atunci când manânci, esti tentat sa manânci portii mici, fara sa fii foarte constient de ceea ce ai în farfurie sau sa gusti cu adevarat mâncarea. Si pentru ca acestei rani i se asociaza masca fugarului, a fugi înseamna a nu mai fi cu adevarat prezent în ceea ce se întâmpla în lumea fizica.

Astfel, fiind mai interesat de ceea ce se întâmpla în lumea mentala decât de lucrurile legate de lumea fizica) nu poti sa te bucuri cu adevarat de ceea ce manânci. Alimentul cel mai des folosit pentru a fugi din lumea fizica este zaharul, sub toate formele lui, uneori chiar si alcoolul sau drogurile. De altfel, am observat ca, în cazul unor astfel de persoane „fugare”, zaharul are de multe ori un efect asemanator alcoolului. Faptul de a mânca o cantitate mare de zahar provoaca un cerc vicios în corpul tau si poate deveni foarte nociv.

Corpul tau, mai ales glandele suprarenale vor avea mult de lucru pentru a asimila si a elimina zaharul, corpul tau devine astfel slabit si oboist. Iar când vei simti ca nu mai ai energie, vei mânca din nou ceva dulce, sperând ca astfel îti vei recapata energia pierduta. Lucru care de altfel nu functioneaza, fiind doar un efect de scurta durata, ce te determina sa o iei mereu de la capat. Acest tip de persoana va prefera de asemenea alimentele foarte condimentate.

Este o alta modalitate de a gusta ceva si de a gasi anumite senzatii. Pentru ca de fapt nu poate gusta cu adevarat savoarea alimentelor „fugarul” crede ca, cel putin, savureaza condimentele si aromele. Aceasta este explicatia faptului ca unii oameni reusesc sa manânce foarte condimdentat, fara nicio reactie.

Rana de abandon si alimentatia

(masca dependent)

Atunci când se activeaza rana de abandon si te controlezi, efectul produs este exact opus. Deoarece cauti iubirea celorlalti, sub forma de atentie, de afectiune si sustinere – nestiind cum sa o obtii, compensezi acest lucru prin alimentatie. Pentru ca nu primesti din exterior ceea ce vrei, îti umpli nevoia prin mâncare. Poti sa ajungi sa manânci tot timpul, crezând ca astfel vei umple golul din tine. Manânci mult, nu pentru ca este ceva bun sau pentru ca corpul tau are nevoie de mâncare, ci pentru a da impresia ca primesti ceea ce îti lipseste. Si în ciuda faptului ca te îndopi tot timpul, simti în continuare o gaura în stomac. Ca si cum ai fi un sac fara fund. Dar nu îti dai seama însa ca acest gol se afla mai degraba la nivelul inimii. Si pentru ca mâncarea nu poate umple aceasta lipsa afectiva, nu îti este niciodata de ajuns si nu stii când sa te opresti din mâncat. Inima este cea care are nevoie sa fie umpluta, cu multa dragoste de sine. Am observat de asemenea ca, atunci când cineva poarta aceasta masca a dependentului si ia masa într-o companie placuta, manânca foarte încet pentru a savura cât mai mult placerea. Este modalitatea sa de a controla cantitatea de atentie de care are nevoie. O astfel de persoana este atrasa mai ales de alimente moi, care nu trebuie mestecate prea mult.

Rana de umilire si alimentatia

(Masca: masochist)

Când suferi de o rana de umilire, crezând ca nu este demn sa fii o persoana senzuala, te controlezi pentru a nu îti acorda dreptul de a te bucura de simturile tale. În fata celorlalti, te vei abtine adeseori sa manânci ceea ce îti place cel mai mult, te vei forta sa alegi ceea ce crezi ca este potrivit pentru o persoana demna. Totusi, la un moment dat o astfel de persoana nu mai reuseste sa se abtina, sa-si încatuseze simturile. Atunci îsi pierde controlul asupra alimentatiei si manânca exagerat de mult, deoarece este “atit de bun”. De altfel, placerea de a mânca este cel mai important lucru pentru aceasta persoana. Daca te consideri astfel, atunci cu siguranta îti va fi foarte greu sa te privezi de o mâncare savuroasa. Îti este foarte greu sa rezisti stiind ca ai niste bunataturi în bucatarie. Stii ca nu îti este foame, dar este ceva mult mai puternic decât tine. O persoana „masochista” se bucura fizic de mâncare, foarte rar însa si la nivel psihologic. Bucuria ei cea mai mare este de ordin fizic. Cu cât placerea ei fizica este mai mare, cu atât va creste culpabilitatea de a nu se putea abtine, în orice aspect al vietii sale. De multe ori manânca pentru a se umple, pentru a nu-si mai simti corpul.

Crede ca, daca îi este foame, îsi va simti corpul, lucru pe care nu îl considera deloc spiritual. Dupa ce a început sa manânce, îsi gaseste o multime de motive pentru a continua. Oricum, am luat deja un kilogram sau doua, îsi spunea ea, continuând sa manânce.

Face toate acestea pentru a se justifica sa fie o persoana nedemna, rusinoasa, pofticioasa si gurmanda. Fiind masochisa cauta sa se pedepseasca, sa sufere. Sufera când îi este foame si sufera la fel si dupa ce a mâncat prea mult. Este genul de persoana atrasa mai ales de alimente grase, precum untul, smântâna, sosurile grele etc. Poate sa manânce astfel pâna când ceea ce manânca o dezgusta, la fel cum este dezgustata de ea însasi.

Rana de tradare si alimentatia

(Masca: controlant/dominant)

În cazul în care exista rana de tradare, deoarece vrei sa controlezi ceea ce se întâmpla în exterior si nu ai încredere în ceilalti, reproduci acelasi model de comportament si în ceea ce priveste alimentatia. Esti genul de persoana care vrea tot timpul sa adauge ceva în mâncarea preparata de altii, sare, piper, condimente, zahar etc. Am vazut de nenumarate ori persoane care se grabesc sa adauge sare sau piper în alimente, fara ca macar sa le guste înainte! Rana de tradare este activata atunci când faci si alte lucruri în timp ce manânci, de exemplu: citesti, discuti afaceri, faci morala copiilor sau partenerului în timpul mesei, te uiti la televizor etc. De aceea nu mai esti atent la ceea ce înghiti si sunt sanse mari sa manânci mai mult decât ai nevoie, mai ales din cauza vitezei cu care înghiti totul. Exista chiar si persoane care înghit bucati mari de mâncare dintr-o data. În acest caz stomacul nu are timp sa primeasca mesajul creierului, acela ca este deja satul. Controlantul este si o persoana care musca din mâncare. Vrea atât de mult sa îi controleze pe ceilalti încât, atunci când este furios din cauza unor asteptari neîndeplinite, încearca sa îsi potoleasca foamea muscând. Acesta este adeseori un motiv de a mânca carne, nu pentru ca ar avea nevoie, ci din necesitatea de a musca. Poate parea ca este un gurmand, deoarece manânca cu pofta si îi place sa guste din tot. Totusi, în realitate rana lui este cea care reactioneaza. Convins de un asa zis confort, spune adeseori Ce bun este! Dar mâncând foarte repede, nu savureaza de fapt alimentele.

Rana de nedreptate si alimentatia

(Masca: rigid)

Daca se activeaza rana de nedreptate, vei avea acelasi comportament, pe care îl ai de obicei si în ceea ce priveste alimentatia. Vei încerca sa te controlezi cât mai mult posibil. Doar o persoana care sufera de nedreptate reuseste sa tina un regim draconic si sa se controleze pentru a avea greutatea ideala, silueta dorita. Când masca de rigid este cea care îti coordoneaza comportamentele, ajungi sa controlezi cantitatea si calitatea alimentelor pe care le manânci. Este foarte probabil sa judeci un comportament de genul „lasa lucrurile sa mearga de la sine” atât de inacceptabil încât, foarte des ajungi ca spui lucruri precum: ,,Eu nu manânc NICIODATA dulciuri sau desert. Nu MAI beau. Nu mai manânc decât alimente sanatoase. Nu rontai NICIODATA nimic intre mese „. Îti faci un titlu de glorie din faptul de a fi capabil sa te controlezi astfel încât nu îti dai seama când spui lucruri care nu corespund realitatii. „Rigidul” este cel care foloseste cel mai des superlative de genul niciodata, intotdeauna, extraordinar, nemaipomenit etc.

În cazul unei persoane rigide însa, aceasta se simte vinovata, dar deoarece exceleaza în autocontrol reuseste destul de usor sa se convinga ca nu este ceva grav, dat fiind ca este o exceptie ceea ce a facut, cu scopul de a-si nega culpabilitatea. Acesta este motivul pentru care o astfel de persoana îsi atrage probleme fizice neasteptate si foarte acute, foarte dureroase, pentru a-si atrage atentia pe aceasta culpabilitate pe care o ascunde. În plus, are o dificultate în a gasi cauza problemelor deoarece nu este constienta de ce anume se simte vinovata. Durerile pe care le are sunt de fapt modul sau inconstient de a se autopedepsi.

În cazul în care o astfel de persoana rigida ajunge sa îsi piarda controlul asupra alimentatiei sau a bauturii, fiind deja la limita în alte aspecte ale vietii, va încerca pe cât posibil sa traiasca singura aceasta situatie si nu va îndrazni sa vorbeasca despre acest lucru. Când îsi pierde controlul în fata altor persoane, culpabilitatea sa creste foarte mult si îsi promite sa nu mai faca niciodata asa ceva. Cu cât o persoana rigida este mai rigida fata de sine însasi si nu îsi da voie sa simta, cu atât va fi mai tentata sa adauge mai multe condimente în mâncare. Dar, spre deosebire de genul dominatorului, rigidul gusta mai întâi mâncarea, deoarece, dupa gustul lui, totul trebuie sa fie perfect. Apoi adauga condimentele de care considera ca are nevoieîn acel moment. Rigidului îi plac de asemenea alimentele foarte crocante si va prefera fructele si legumele crude si mai dure.

Daca ai aceasta rana, este foarte posibil sa, fii o persoana care verifica cu grija alimentele, cantitatile si etichetele tuturor produselor. Dar oare chiar faci acest lucru pentru ca ai grija de tine, pentru ca refuzi sa manânci produse cu multe substante chimice, de exemplu? Sau îti este teama ca alimentele pot contine ingrediente care îngrasa? Am vazut des persoane rigide care, atunci când îsi pierd controlul, manânca o cantitate mare de alimente „care nu îngrasa”, astfel se conving ca ceea ce fac nu este foarte grav. Totusi, corpul nu este mai fericit, deoarece va avea de digerat, de asimilat si de depozitat acel surplus undeva în organism. La fel se întâmpla si cu zaharul care, în ciuda faptului ca este natural, absortia unei cantitati prea mari va fi cu siguranta daunatoare pentru orgamsm.

Este posibil ca, în acelasi timp sa te deranjeze daca cei apropiati manânca în cantitati prea mari. Deoarece tu îti permiti foarte rar acest lucru, va fi greu sa accepti faptul ca altcineva poate sa îsi permita acest lucru. Pentru a-ti acorda dreptul sa manânci atunci când îti este foame si mai ales, tot ceea ce îti place, crezi ca trebuie sa meriti acest lucru. În caz contrar, îti impui restrictii. De multe ori am vazut persoane care încep sa manânce cu pofta, cu placere si deodata, fara niciun motiv aparent, îsi împing farfuria, spunând: Gata, ajunge. Trebuie sa ma opresc acum. Se poate chiar observa o anumita duritate în tonul lor. Îsi pun masca rigidului si decid ca este momentul sa se controleze.

Reamintesc faptul ca toate aceste forme de control si pierderea acestuia, corespunzatoare celor cinci rani, sunt o reflectare a tipului de control care se manifesta în viata ta psihologica. Fizicul este întotdeauna o reflectare a ceea ce se întâmpla dincolo de învelisul corporal. De aceea este inutil sa te controlezi la nivel fizic, deoarece cauza controlului se dovedeste a fi dincolo de nivelul fizic si va continua sa persiste. Este ca si cum ai încerca sa ascunzi o rana cu un pansament, fara sa o îngrijesti, sperând ca astfel nu o vei mai vedea. Efectul obtinut va fi exact contrariul, rana risca sa se agraveze.

Acest lucru este valabil pentru toate afectiunile fizice care, conform medicinei, sunt cauzate de o proasta gestionare a alimentelor, prin care nu se respecta nevoile corpului. De exemplu, crizele de ficat, indigestiile, arsurile stomacale, hipoglicemia, diabetul, problemele intestinale etc. sunt afectiuni care necesita schimbarea regimului alimentar. Aceste probleme fizice nu sunt decât expresia fiintei tale, care vrea sa îti atraga atentia asupra atitudinilor interioare care nu mai sunt benefice pentru tine.

Dumnezeul tau interior încearca sa îti spuna, prin aceste afectiuni, ca a sosit timpul sa înveti sa te iubesti mai mult.

(va urma)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Dezvoltare personală și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cunoasterea interioara prin…alimentatie (I)

  1. Green zice:

    Doreen Virtue, inainte de a scrie carti de spiritualitate, a studiat diversele dependente alimentare. Fiecare dintre acestea exprima o carenta alimentara (v. http://mysticway.bravehost.com/DoreenVirtue.htm)

    In spatele fiecarei carente alimentare, se poate afla un anumit tip de rana.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s