Lumea iluzorie a greselilor

Ceea ce înseamnă „bine” sau „rău” pentru mine, s-ar putea să aibă un înţeles diferit pentru altcineva. Percepţiile se transmit, de regulă, prima oară de la părinţi la copii, care absorb totul ca un burete. Învăţăm astfel ce e „bine” şi ce e „rău”, ce e „perfect” sau „imperfect” şi suntem pedepsiţi dacă facem o „greşeală”. Mai târziu, societatea este aceea care continuă acest joc al iluziilor, implementând în minţile noastre programe după care ne conducem vieţile.

REACŢII

Apare astfel un paradox: cu cât mai mult au încercat părinţii şi mediul să ne formeze ca persoane perfecte, corijându-ne, pedepsindu-ne pentru fiecare „greşeală”, cu atât ne vedem pe noi înşine mai „imperfecţi” şi cu atât suntem mai capabili de a eşua, pentru că nu ne vedem apţi de a reuşi. Informaţia conţinută în mintea şi emoţiile noastre arată că am făcut mai mult „rău” decât „bine”. Putem deveni astfel lipsiţi de încredere în noi înşine, timizi sau, din contră, rebeli, temându-ne de judecata celorlalţi sau sfidându-i din teama de a nu părea inferiori.

De altfel, nevoia unora de a-i pune în situaţii de inferioritate pe alţii este doar oglinda propriei „imperfecţiuni”, căci cel care face aceasta nu se vede deloc „bun” pentru a se ridica în ochii săi, şi trebuie mai întâi să îi „coboare” cumva pe ceilalţi.

Cum putem înţelege însă „greşelile”?

Nimic în acest univers nu este întâmplător. Totul are un rost divin, totul este perfect aşa cum e. Sunt sigură că aţi auzit şi în alte împrejurări aceste afirmaţii. Aceasta înseamnă că, dacă se întâmplă ceva „negativ” sau „pozitiv”, este reflecţia gândurilor noastre şi a conjuncturilor potrivite perfect pentru ca ele să se întâmple. Practic, nimic nu se petrece fără ca subconştientul nostru să ştie. Energia emisă de gândurile şi emoţiile noastre atrage vibraţia asemănătoare. Eşti un om optimist, atragi „binele”; eşti un pesimist, atragi „răul”.
„Binele” şi „răul” sunt însă creaţii ale minţii umane. Putem vedea că ele sunt iluzorii şi că înţelesul acestor cuvinte este diferit şi variază de la o zonă la alta, de la o cultură la alta, de la o societate la alta, de la un om la altul. Ceea ce înseamnă „greşeală” sau „bine” pentru mine s-ar putea să nu aibă acelaşi sens pentru altul.

Sunt popoare care cred că e „bine” ca femeile să poarte un văl pe cap, altfel ar fi etichetate ca femei uşoare, ceea ce nu are valabilitate în majoritatea celorlalte culturi. Pentru unii a mânca porc e o nenorocire, pentru alţii e o binecuvântare. Unii cred că negrul este culoarea doliului, alţii cred că albul. Şi lista poate continua la infinit, căci lumea e plină de iluzii ale „binelui” şi „răului”.
În realitate, toate acestea sunt doar percepţii formate de-a lungul timpului, în cadrul unei anumite comunităţi care a înţeles în felul său propriu cum trebuie să evolueze societatea.

PERFECŢIUNE

În final realizăm însă că fiecare credinţă interioară e o experienţă proprie şi că face parte din perfecţiunea întregului; că am făcut exact ceea ce era în mintea şi gândurile noastre, chiar dacă aparent aceasta ar putea contrazice credinţele celorlalţi, care, normal, au percepţii şi experienţe de viaţă diferite.
Fiecare om vede lucrurile din unghiul său specific, original, dar perfect din punct de vedere energetic, fiind în conexiune cu tot ceea ce există, atrăgând şi respingând continuu vibraţiile corespunzătoare emisiunii interioare.

Soţia care îi face reproşuri soţului, pentru că îl vede „imperfect” prin prisma propriilor sale reguli şi principii, nu îşi dă seama că fără să vrea îl indepărtează şi mai mult de ea şi că astfel îl împinge spre o percepţie de sine „negativă”, obţinând exact reversul a ceea ce îşi dorea. A înţelege că atitudinea soţului are legătură cu mesajul inconştient al soţiei, combinând emisia unuia cu recepţia altuia, şi că percepţia fiecăruia e un cumul de reacţii emoţionale învăţate în copilărie, care ies la suprafaţă în cele mai stresante situaţii, aceasta înseamnă înţelepciune.

Modul în care apreciem exprimarea emoţională a celuilalt, oricare ar fi ea, ştiind că el a făcut exact ceea ce mintea şi inima sa au ales inconştient şi că toate acestea reprezintă ceea ce este el, în raport cu ceea ce suntem noi, energetic vorbind, ne ajută să vedem dincolo de iluzia „greşelilor” umane. Mergând şi mai departe, a ignora dreptul fiecăruia la „greşeli”, adică la noi experienţe, fără de care nu poate evolua, duce de fapt la încălcarea libertăţii de exprimare a oamenilor, adică a liberului arbitru, care reprezintă motorul gândurilor şi acţiunilor noastre.
Până la urmă, fiecare are valorile sale, primite în copilărie ca fiind singurele „perfecte”, ca şi cum alte exprimări şi experienţe ale altor oameni nu ar mai fi posibil să fie la fel de bune. Această idee a separării stă de altfel la baza multor percepţii greşite ale oamenilor, de la nivel de cultură sau religie şi până la cel al familiei.

Iluzii. Cine am fi, dacă am respecta libertatea fiecăruia?

Mama care îşi îndrumă copilul spre o anumită percepţie în viaţă, folosind uneori pedeapsa, nu cântăreşte reacţia adversă a acestuia, care înţelege doar că e forţat să adopte un sistem de valori despre „bine” şi „rău” care poate fi diferit de al sufletului său. Copilul primeşte doar mesajul că percepţia părinţilor e cea mai bună în raport cu a lui. Sunt părinţi care le doresc „binele” pentru copiilor, împingându-i spre o anumită carieră (pe care poate ei şi-ar fi dorit-o), o anumită relaţie etc. Aceştia nu ştiu că, încălcând dreptul la libertatea de exprimare a fiecăruia, inclusiv a copilului lor, îi pot zdruncina fundamental încrederea în sine, în capacitatea de a lua decizii pentru propria viaţă, fiind în imposibilitatea de a se baza pe sistemul interior de ghidare.

De fapt, aşa cum spuneam la început, lumea percepţiilor umane este o iluzie, căci fiecare persoană înţelege diferit realitatea, aşadar nu există o singură şi valabilă percepţie, universală. Unica percepţie absolut perfectă, care transcende generaţiile şi zonele, culturile şi rasele, este IUBIREA. Şi, dacă am folosi termenii de „bine” şi „rău”, „binele” este iubirea. Căci tot ceea ce este făcut în numele iubirii e „perfect” din punct de vedere uman, în sensul că rezultatele sunt întotdeauna minunate şi frumoase, mişcătoare, miraculoase, îţi merg la inimă şi te ajută să te simţi extraordinar.

Analizând la fel şi „răul”, acesta nu înseamnă neapărat ceva negativ sau „imperfect”, ci mai degrabă o potrivire „perfectă” a negativului emis din interior cu cel atras, cu rezultate pe măsură, care însă pot să nu placă normelor după care ne conducem conştient. Când înţelegem că noi creăm realitatea şi că felul în care catalogăm lucrurile ca fiind „bune” sau „rele” ne împinge spre anumite căi în viaţă, ştim că suntem responsabili şi că „greşelile” au fost, de fapt, un lanţ de experienţe care ne-au condus spre ceea ce doream.

„Perfecţiunea” există aşadar în tine şi în toţi ceilalţi, în tot ce faci şi în tot ce spui, căci rotiţele universului funcţionează cu precizie, aducând spre tine exact ceea ce ai cerut, chiar dacă a fost doar un act inconştient. Profită de acest mecanism puternic, ştiind că eşti o creaţie „perfectă” a universului .

„Greşelile” există doar în mintea celui care le vede astfel.

Daniela Dumitriu
Acest articol a fost publicat în Relaţii și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Lumea iluzorie a greselilor

 1. krishtau zice:

  Salut,
  Binele si raul sunt viziuni ale aceleiasi realitati obiective ce se manifesta dincolo de aceste concepte. dincolo de valentele comune, binele si raul sunt intr-adevar proprii fiecarui individ. ele se manifesta ca programare (din partea altora) sau autoprogramare (din asociatii proprii).
  E greu sa ignori raul cand acesta se manifesta presant asupra propriei identitati ajungand pana la suferinta si durere. scaparea lingvistica si de multe ori comuna este sa intampinam orice rau ca pe un test, ca pe un bine necesar, necunoscute sunt caile domnului, etc.
  Este amuzant si interesant modul in care sesizam mai strident evenimentele agresante fata de cele placute.
  Cred ca iubirea este echivalenta cu adevarul care exista dincolo de concepte. Prin rezonanta, la nivel uman iubirea functioneaza si in planul nostru reusind sa rezolve multe „probleme” si sa faca viata mai linistita.

  • Solarris zice:

   a ignora asa zisul rau e uneori echivalent – ca sa ma exprim mai plastic – cu a ascunde gunoiul sub covor.
   a ignora ceva nu duce la intelegerea acelui lucru, la fel cum nici a spune ca doar e un simplu test de viata – nu ne va ajuta sa intelegem mesajul din spatele testului.
   …dar exact cum ai spus si tu, iubirea e cheia rezolvarii multor „nebuloase” din viata noastra… mai ales cea interioara.

  • crorazvan zice:

   Iubirea este totul si Totul provine din Iubire.
   Legea Iubirii este cea mai importanta lege, este singura care poate face ca un suflet sa ajunga din iad in Rai si, de asemenea din Rai in iad. (pt exemplificare, recomand filmul What dreams may come)
   Absolut tot ceea ce ne inconjoara, este creat pt noi si pt a putea sa vedem ceea ce este de vazut. Este adevarat ca a vedea tine de dezvoltarea spirituala. Cu cat suntem in lumina, cu atat mai mult tinem cont de alegerile pe care le facem si mai ales de ceea ce este in jurul nostru.
   Ignorarea raului este ultimul lucru pe care l-am putea face, deoarece raul se va intoarce iarasi si iarasi, pana cand vom reusi sa trecem peste incercarile respective.
   Iubirea chiar face viata mai linistita, dar problemele ce le rezolva tin doar de noi, caci nu Iubirea rezolva problemele, ci noi le rezolvam prin intermediul Iubirii.
   Sa fiti in Iubire!

 2. Visubi zice:

  [IUBIREA. Şi, dacă am folosi termenii de “bine” şi “rău”, “binele” este iubirea. Căci tot ceea ce este făcut în numele iubirii e “perfect” din punct de vedere uman, în sensul că rezultatele sunt întotdeauna minunate şi frumoase, mişcătoare, miraculoase, îţi merg la inimă şi te ajută să te simţi extraordinar. ]

  Cand faci rau (unul de o mare gravitate) unei persoane – din iubire pentru o alta persoana – cum se cheama ?

  • Solarris zice:

   atunci cind sintem tentati sa comitem un asa zis „rau”, in nici un caz iubirea nu e cea care ne impinge sa facem asta. poate ca in mintea noastra numim asta iubire, dar – cu siguranta – nu e…
   resorturile „raului” isi au o cu totul alta sorginte si numai sinceritatea totala fata de tine insati iti va dezvalui cauza reala a ceea ce te-a indemnat sa reactionezi intr-un fel si nu in altul.

   cu ce crezi ca te-ar ajuta sa poti cataloga, sa ii dai un nume acelei actiun? ti-ar aduce linistea interioara sau ar stirni mai multa furtuna in sufletul tau? ar repara trecutul sau te-ar inlantui mai mult de el?
   iarta-te, suflete, si elibereaza-te din capcana in care te tii singura prizoniera… exista oameni in viata ta care te vor zimbind si linistita sufleteste, stii asta?

   Iubirea misca soarele si celelalte stele – Dante

 3. crorazvan zice:

  Iertarea duce la intelegerea greselii, Rabdarea duce la acceptare greselii, Iar Iubirea face ca greseala sa nu mai faca parte din noi.
  Astfel avem 3 raspunsuri: Rabdare, Iertare, Iubire.

 4. Cred ca o metoda de a putea privi cu intelegere „greserlile” cuiva este sa recunoastem ca si noi am „gresit”. Iar alta sa intelegem ca omul din fata noastra este ceea ce este si din cauza acestor „greseli”.

  • Solarris zice:

   sa arunce cu piatra cel fara de vina – cum s-ar spune.
   atit doar sa nu incepem a cataloga cit de mult sau de mare e greseala altuia, in raport cu noi…

  • crorazvan zice:

   o alta metoda este sa ne detasam de ele, adica sa ne dam seama ca ceea ce se intampla se intampla cu un scop si sa nu mai ne facem atatea griji „din ce motiv s-a intamplat”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s